„Najlepší recept, ako bojovať s odpadom, je netvoriť ho.“

| Pozvánky | 22. 3. 2019

Jednoduché, zdravé a neodpadové varenie bude témou aprílovej besedy v Halmi Place. Dvojica šéfkuchárov porozpráva aj o možnostiach bezobalového nakupovania a bezodpadového životného štýlu.

 

Foto: Halmi Place

Veľké percento komunálneho odpadu tvorí zelenina a iné biologicky rozložiteľné „odhodky“.  „Pritom veľká časť je rozumne využiteľná. Zeleninu vieme ošúpať, šupy použiť ako základ pre vývar. Každý zvyšok vieme kompostovať, dať domácim zvieratám… Snažme sa použiť, čo použiteľné je. Ako naši predkovia,“ vyzýva šéfkuchár Richard Rabatin, ktorý bude viesť besedu spolu s kolegom Viktorom Nenergutom. Dodáva, že odpad nestačí triediť. „Treba začať žiť aj jesť jednoduchšie a správať sa k životu a matke Zemi ohľaduplne.“

 

Používajme sedliacky rozum

„Najlepší recept, ako bojovať s odpadom, je netvoriť ho. Kupujme len toľko, čo spotrebujeme. Vyhýbajme sa obalom, pretože ich platíme dvakrát, najprv s tovarom a potom  za ich likvidáciu. Je to začarovaný kruh. Nakupujme na miestnych trhoch od farmárov – produkty nebalené, ale na váhu. Pri varení sa snažme všetko spotrebovať, pojesť, neplytvať, kompostovať. Potraviny s končiacou zárukou skontrolujme predtým, než ich vyhodíme. Určite nie všetky sú nejedlé,“ odporúča Richard.

Foto: Halmi Place

Ako začať?

„Čím skôr a od seba. Informácií a varovných signálov je už dosť. Urobme si malý prieskum v meste a zistíme, kde môžeme nakúpiť bez obalov (osobne poznám v Košiciach tri prevádzky a jednu čapovanú drogériu). Prvým krkom je aj to, že si do obchodu vezmeme vlastné tašky a vrecká na zeleninu aj pečivo. Že začneme používať obaly opakovane, najideálnejšie vôbec,“ radí Richard.

 

Beseda o neodpadovom varení sa uskutoční 11. apríla v Halmi Place o 18:00. Jej súčasťou bude aj ochutnávka trojchodového menu, ktoré ukuchtia Richard s Viktorom. „Začneme zeleninovým vývarom s pečenou cviklou a špadlovým trhancom. Ako hlavný chod podáme krúpy na spôsob rizota, paprikáš z hlivy a kôprovú omáčku. Nesmie chýbať sladkosť na záver – pečený tatarčený piroh s makom a domáce jabĺčko,“ pozývajú šéfkuchári.

 

Eva


Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: „Najlepší recept, ako bojovať s odpadom, je netvoriť ho.“

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems