Zdravý čaj z čerstvých šípok

| Tipy z redakcie | 26. 10. 2018

Šípkový čaj obsahuje veľa vitamínu C, pomáha podporiť imunitný systém a zabiť vírusy v tele. Na jeho prípravu nemusíte kupovať sušené plody. Nazbierajte si čerstvé a zachováte tak viac vitamínov. Práve teraz je ideálny čas na zber.

Šípky by sa vraj mali zbierať po prvom mraze, ale ak to neodhadnete, môže ich zároveň znehodnotiť a zničiť v nich všetky vitamíny. Preto sa na ich zber pokojne vyberte od októbra do novembra, keď sú dozreté a tmavočervené. Vyhľadávajte miesta čo najďalej od cesty a mestského prachu. Nezabudnite so sebou vziať pevné rukavice, aby vás nepoškriabali tŕne. Šípky obsahujú množstvo vitamínu C, ale aj vitamíny A a B, železo, vápnik, horčík či flanoidy, vďaka ktorým majú antioxidačné účinky. Šípkový čaj podporuje imunitný systém a pomáha pri vírusoch či zápaloch. Môžete ho pripraviť z nasušených plodov, alebo použiť čerstvé, čím zachováte viac vitamínu C.

Potrebujeme: Pol litra vody, 2 PL lyžice šípkových plodov, med.

Postup: Čerstvé šípky rozkrojíme alebo trochu naklepeme tĺčikom na mäso, zalejeme studenou vodou a necháme odstáť celú noc. Ráno ich v tej istej vode privedieme k varu a varíme približne 5 minút. Stiahneme z ohňa a necháme lúhovať ešte 10 minút, precedíme, dochutíme medom a podávame.

Tip: Šípky obsahujú jemné štetinky, a preto ich môžete cediť cez jemné sitko, gázu alebo kávový filter.

Na zdravie!

Redakcia
Foto: pixabay.com


Tags: , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Zdravý čaj z čerstvých šípok

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems