Zahoďte predsudky, aj sójová huspenina môže byť fajn!

| Nezaradené | 15. 6. 2018

Na Vegánskych hodoch sme sa naučili recept na výbornú cícerovú pomázanku, vypočuli si argumenty za zákaz klietkového chovu, ktorý má vplyv aj na naše zdravie a ochutnali špeciálnu huspeninu, vynikajúci guľáš, poľskú zapekanku či nemliečne tiramisu.

Vegánske hody prilákali pred Kino Úsmev nielen vyznávačov rastlinných produktov a potravín, ale aj „mäsožravých“ zvedavcov. V nedeľu 3. júna ich neodplašili ani nepriaznivé predpovede počasia, pred dažďom sa mohli ukryť v Úsmeve, kde sa konali rôzne prednášky a kulinárske šou. My sme boli zvedaví hneď na prvého kuchára v akcii, na Miroslava Demjana. Tento sympatický pán zo Stropkova je vegánom už vyše desať rokov a vo svojom voľnom čase spravuje blog Varíme vegánsky. Dlhé roky sa stravoval ako väčšina spoločnosti, až ho začali trápiť pričasté zdravotné problémy. K tomu sa pridala obezita prvého stupňa a Miro sa rozhodol zmeniť svoj život. Niekoľko rokov jedol mäso len sporadicky a do jedálnička pridal množstvo zeleniny, ovocia a strukovín. Postupne sa z neho stal vegetarián a teraz mäso a produkty živočíšneho pôvodu nekonzumuje vôbec. Ani alkohol. A vraj už takmer roky nie je chorý a dokonca mu prestali smrdieť nohy! Miro svoju šou viedol veľmi vtipne a okrem toho, že sme sa naučili pripraviť ozaj výbornú cícerovú pomazánku (v závere dostal každý okoštovať), dozvedeli sme sa, že čierne korenie zvyšuje účinnosť kurkumy až 20-krát, v rafinovaných potravinách je vyšší glykemický index, a preto sme po ich konzumovaní skôr hladní, že pšeno stratí horkosť, ak ho budeme variť spolu so zeleninou (brokolica, cvikla, pór, mrkva) a že meniť by sme sa mali kvôli sebe a nikdy nie kvôli niekomu inému. Postup na Mirovu cícerovú pomazánku nájdete spolu s ďalšími 400 receptami na jeho FB stránke Varíme Vegánsky.

Dá sa to aj bez mäsa a mlieka
Po prednáške nás nalákala vôňa zo stánkov a pustili sme sa do ochutnávania vegánskych špecialít. Návštevníkov upútal najviac stánok Plantáž, ktorý v zákazníckom hlasovaní o najlepšiu reštauráciu získal 1. miesto na Vegánskych Hodoch v Žiline a 2. miesto na Jarných Hodoch v Bratislave. Ľudia si na bryndzové halušky, luxusný Guľáš a exkluzívny burger vystáli najdlhší rad, ale nás viac ohúrili poľské zapekanky bistra VE.DOM.E a rovnako aj sójová huspenina a guľáš v stánku Piate prikázanie. Najčastejšie sa v menu predajcov vyskytoval guľáš a burger, ale nechýbali tiež sladké dobroty, polievky, Chilli con tofu, šaláty, slovenské rastlinné mlieka Nuttery či donuty od Bodky – prvého foodtrailera na Slovensku. Ponuku doplnili predajcovia vegánskej a ekologickej kozmetiky a drogérie. Často navštevujeme rôzne gurmánske festivaly a Vegánske hody sú jedným z najobľúbenejších, hoci oproti minulým rokom bolo menej predajcov aj ponúkaných dobrôt. Prišli sme však na to, že jedlá bez živočíšnych ingrediencií sa dajú pripraviť naozaj chutne a človek sa po nich cíti ľahko. A zrejme aj to je cieľom organizátorov festivalu Vegánske hody. Motivovať návštevníkov k receptom bez mäsa, mlieka, vajec či medu a hlavne k tomu, aby sa začali zaujímať o prírodu a zvieratá. Pretože mnohé žijú vo veľmi neľahkých podmienkach a celý život trpia. To sa prejavuje napríklad aj v kvalite mäsa, vajec či mlieka, ktoré konzumujeme. Na Vegánskych hodoch preto rečnili aj Alicja Czerwińska z Poľska o klietkovom chove a podmienkach hospodárskych zvierat, Nikoleta Kováčová sa zamerala na kozmetiku testovanú na zvieratách a Marcel z neziskovej organizácie Nerob cirkus rozprával o utrpení zvierat v cirkusoch.

Občianske združenie Vegánske hody sa celoročne snaží o osvetu ochrany zvierat a prírody a ich aktivity nájdete na veganskehody.sk.

Gabika
Foto: Martin Krestián


Tags: ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Zahoďte predsudky, aj sójová huspenina môže byť fajn!

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems