Za každou polievkou stojí iný Košičan

| K13 a VÝMENNÍKY, Rozhovory | 1. 10. 2015

Festival Rozmanitosť sa dočkal ďalšieho pokračovania. Už po štvrtýkrát sa tím SPOTs pokúsi vyzvať ľudí k tolerancii a otvorenosti prostredníctvom rôznych podujatí aj obľúbeného Polievkového festivalu. Možno to bude znieť prekvapivo, no Polievkáč vôbec nie je iba o dobrom jedle. Ide o spôsob, ako bez predsudkov „ochutnať“ národy, menšiny, spolky či organizácie, ktoré robia z Košíc multikultúrnu metropolu. Či sa mu to darí, a aké novinky prinesie tento ročník, prezrádza organizátorka Renáta Zolnaiová.

Prvý festival Rozmanitosť sa konal v roku 2012. Zmenila sa podľa teba odvtedy miera tolerancie Košičanov voči iným rasám, národom, komunitám? Odzrkadľuje sa to nejako napríklad na Polievkovom festivale?

Ľudia, ktorí sa chystajú na Polievkáč, nie vždy vedia, o čo ide. V prvom rade ich mýli, že je to malý festival vo väčšom festivale, čo nie je zvykom. O Rozmanitosti niekedy ani nevedia, čo je veľká škoda, lebo práve Rozmanitosť dala vzniknúť Polievkáču. Tiež si myslia, že je to festival o rozmanitých chutiach, o nových koreniach a exotických vôňach. Až potom si uvedomia, že za každou polievkou stojí človek – Košičan rovnako, ako oni, hoci rozpráva alebo vyzerá inak. Možno si vďaka tomu začnú uvedomovať príbehy, čo k nám týchto ľudí zaviedli a uvidia ich v odlišnom svetle.

Našou príjemnou skúsenosťou je napríklad reakcia ľudí na komunitu LGBT. Hoci sa zovšadiaľ ozývajú negatívne komentáre, po minulé roky sa pri jej polievkovom stánku pristavili desiatky návštevníkov. Ochutnávali, pýtali sa a diskutovali. Ani raz sme odtiaľ nepočuli nadávky alebo hádku. Na festivale sa vlastne miešajú dva druhy ľudí – tí tolerantní, ktorí rešpektujú, alebo dokonca vítajú inakosť, a tí druhí, čo sa tu tolerancii učia. Tých prvých je každým rokom viac.

LGBT komunita bude mať, predpokladám, svoj polievkový stánok aj tento rok. Aké ďalšie zaujímavé chute nás čakajú?

Minulý rok sme na festivale uvarili 32 rôznych polievok. Tento rekord sa posnažíme pokoriť. Prvé tri komunity sa nám ozvali takmer mesiac predtým, než sme vôbec vypustili výzvu na prihlasovanie sa, čo je pre nás skvelým ukazovateľom obľúbenosti festivalu. Všetkých účastníkov sme zároveň vyzvali k tomu, aby sa prezentovali aj inak ako polievkou. Či už to bude tanec, oblečenie, nápoj, remeslo alebo národné hry, ochutnávať sa bude naozaj vo veľkom. Čo sa týka zaujímavých kuchárskych tímov, príde napríklad turecká komunita Mercimek s mexickou polievkou, komunita punk či spevák a angličtinár Christopher Helton z Kentucky s čili polievkou.

2 polievkovy festival-0121

Ako každý rok, aj ten minulý sa sem-tam objavili sťažnosti na nedostatok polievok. Zvýšili ste preto opäť dávky?

Áno, na treťom ročníku sa varilo dvadsaťpäť litrov z každej polievky, tentokrát to bude tridsať. Vstup do areálu je zadarmo a vôňa je teda bezplatná. Pravidlá pre konzumné ostali nezmenené, pri vstupe bude možné kúpiť si za 3 € päť ochutnávok. Každý návštevník dostane zároveň hlasovacie lístky, vďaka ktorým získa najlepšia polievka festivalu zlatú lyžicu. Kuchárov bude tiež hodnotiť aj porota vedená šéfkuchárom DoubleTree by Hilton Jozefom Hromiakom.

Počas posledného ročníka doplnili ochutnávky tanečné vystúpenia a divadlo. Čo to bude tentokrát?

Na kultúrnu rozmanitosť Košíc sa posnažíme poukázať aj prostredníctvom hudby. V programe máme tri skvelé kapely – Slovákov Mango Molas, ktorí zahrajú zaujímavé etno a africké rytmy. Headlinerom sú Poliaci Krakow street band, deväťčlenná skupina hudobníkov hrajúca v uliciach miest. Bonusom je košická kapela zložená zo stredoškolákov. Košičania mali možnosť spoznať ju už na festivale Use the c!ty. Oslovila nás nielen svojím talentom, ale najmä názvom Pomaranč. Aj v hudbe sme teda zostali pri téme jedla. Okrem tohto programu sa uskutoční aj kuchárska šou nášho hlavného porotcu a pre deti si Slovenská akadémia vied pripravila špeciálny Vedecký brloh na tému Mágia v kuchyni.

Na Polievkový festival lákate ľudí sériou plagátov s receptami. Ide o skutočné recepty, ktoré na Polievkáči ochutnáme?

Nie, ide o recepty z minulého roku. Tie každý rok zbierame a vydávame spolu ako predajnú kuchársku knihu.

polievkovy festival-0169

Vráťme sa teraz k festivalu Rozmanitosť. Polievkový festival je jeho vrcholom, no čo je na začiatku?

Trojdňový festival štartuje 8. septembra o 9:00 hod. vo Výmenníku Obrody. Do 12:00 hod. tu bude prebiehať drevársky workshop, kde si obyvatelia sídliska vyskúšajú tradičné remeslo. Téma workshopu je spojená s Polievkovým festivalom, vyrábať sa budú misky a lyžice. Rovnaký workshop sa uskutoční aj popoludní, od 15:00 do 18:00 hod. vo Výmenníku Jegorovovo.

Úplne novým formátom bude diskusia Aj ja som Košičan. Uskutoční sa 9. septembra o 18:00 hod. v Kasárňach/Kulturparku a povedie ju Milan Kolcun. Pozvali sme do nej ľudí, ktorí sa síce nenarodili v Košiciach, ale našli tu svoj druhý domov. S niektorými z nich spolupracujeme aj vrámci projektu SPOTs a prostredníctvom festivalu Rozmanitosť by sme ich prácu aj životné príbehy radi priblížili verejnosti. Prvou je svetelná dizajnérka Laura Murguía Sanchéz z Mexika. Vedie na Výmenníku Štítová pravidelné workshopy a prednášky. Ďalším hosťom diskusie je už spomínaný Christopher Helton z Kentucky. Prihlásil sa na varenie polievky, a tak sme to hneď využili a stiahli sme ho aj do diskusie. Tretím diskutérom jeReza Hadž Qolami Sičani, z Iránu, ktorí na Slovensku žije 11 rokov.

Diskusia bude teda slovensko-anglická a v jej závere budeme mať posedenie s malým občerstvením, kde sa môžu pozoznamovať všetci, čo budú na druhý deň variť polievku. Ide o novinku, ktorú sme pripravili na základe spätnej väzby od minuloročných kuchárov. Popri varení totiž nemali čas ochutnať ostatné polievky, ani spoznať ich autorov. Toto je teda ich šanca. Vítaná je však aj široká verejnosť.

Sprievodným programom festivalu Rozmanitosť je filmová prehliadka Be2Can, na ktorej sa bude premietať to najlepšie z prestížnych filmových festivalov v Benátkach, Cannes a Berlíne.

Prečo ste sa po lete s Bažantom Kinematograf a premietaním na amfiku opäť rozhodli pre filmový festival?

Filmy sú vo všeobecnosti veľmi obľúbené a premietania sú súčasťou programu K13 už dlhú dobu. Festival Be2Can je však novinkou a ponúka snímky, čo získali ocenenia ako Zlatá palma, Zlatý medveď či Zlatý lev, medzi nimi napríklad Taxi Teheran, Dheepan, Victoria, Perleťový gombík, The Assasin, Mia Madre a The Search. Tieto filmy dosiaľ neboli distribuované na slovenskom ani českom trhu. Práve preto by mohli byť pre verejnosť veľmi príťažlivé. Navyše ide o spôsob, ako ukázať Košičanom opäť niečo nové, iné, čo prispeje k rozmanitosti celého festivalu. Premietať sa bude od 7. do 14. októbra každý deň o 19:30 hod. v Kasárňach/Kulurparku v budove Alfa. Vstup na jeden film sú 3 €.

Ďakujem za rozhovor.

Veronika Samková
Foto: archív SPOTs

polievkovy festival-5247

polievkovy festival-0192

polievkovy festival-36

5 polievkovy festival-0158

4 polievkovy festival-0183

1 polievkovy festival-5662

Chceme ťa! Lebo máš štýl. Poznáš synonymický rad. Kamošíš sa s rytmickým krátením. Íčka pre teba nie sú problém. Ale najmä preto, že oči máš neustále otvorené. (Aj uši a obzory.) Chýba ti už len jediné. Novinárske portfólio. Praxou u nás si ho vytextuješ. Zajtrajšie noviny ponúkajú prax pre študentov. Nahliadni s nami do sveta žurnalistiky. Napíš nám na info@zajtrajsienoviny.sk.

Tags: , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Za každou polievkou stojí iný Košičan

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems