Viete čo je výberová káva?

| Seriál | 15. 6. 2015

O káve už sme čo-to popísali. Rozdiel medzi arabicou a robustou už poznáte, ako si kávičku správne namlieť, pripraviť v koťogu, či ako má vyzerať správne espresso, či ristretto už viete tiež. Teraz sa poďme trocha bližšie pozrieť na samotnú kávovú surovinu.

Káva je jedným z najviac konzumovaných nápojov na svete, a preto aj dopyt po kávových zrnkách je obrovský. Z toho vyplýva veľký trhový tlak na producentov kávy, aby boli schopní dodávať čo najväčšie množstvo za čo najnižšiu cenu. Prirodzene, najväčšia produkcia kávy pochádza od masových producentov, ktorí ju pestujú vo veľkom, alebo skupujú produkciu od menších farmárov a následne miešajú a dodávajú na svetové trhy. Nazýva sa komoditná a pri jej nákupe budete v lepšom prípade schopní zistiť krajinu pôvodu, produkčnú oblasť a povedzme stupeň praženia. V horšom prípade ani to. Ak však kávu milujete a chcete piť to najlepšie, čo vám môže ponúknuť, musíte siahnuť po takzvanej výberovej káve (z angl. Speciality Coffee).

Dnes neexistuje žiadna ustálená definícia pojmu „výberová káva”, ale najrozšírenejšou a pravdepodobne aj najuznávanejšou je definícia organizácie Speciality Coffee Association of America/Europe, podľa ktorej výberová káva nesmie mať na 350 g viac ako 5 defektných zŕn. Čo sa týka chuťových a aromatických vlastností, musí v „cuppingovom” teste získať najmenej 80 bodov. Výberová káva musí byť pražená tak, aby dosiahla svoj maximálny potenciál, čo je vo väčšine prípadov svetlejšie praženie, než na aké sme zvyknutí vo väčšine našich kaviarní a predajní. Posledným bodom je deklarovanie pôvodu a spôsobu spracovania. V ideálnom prípade krajina pôvodu,
oblasť, varieta kávy, meno farmára, spôsob spracovania aj stupeň praženia.

A nezabudnite, že aj najlepšia výberová káva musí byť čerstvá a delikátne, s láskou pripravená. Káva s vami aj vo vás, priatelia.

Juraj Karlík z HalmiCaffe
Foto: archív HalmiCaffe

kava

Chceme ťa! Lebo máš štýl. Poznáš synonymický rad. Kamošíš sa s rytmickým krátením. Íčka pre teba nie sú problém. Ale najmä preto, že oči máš neustále otvorené. (Aj uši a obzory.) Chýba ti už len jediné. Novinárske portfólio. Praxou u nás si ho vytextuješ. Zajtrajšie noviny ponúkajú prax pre študentov. Nahliadni s nami do sveta žurnalistiky. Napíš nám na info@zajtrajsienoviny.sk.

Tags: , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Viete čo je výberová káva?

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems