Malé presso, piccolo alebo ristretto?

| Seriál | 6. 4. 2015

Ristretto je pravdepodobne “najkratší” nápoj na báze espressa, s ktorým sa v našich kaviarňach môžete stretnúť. Definícia je jasná – káva, ktorá má (oproti espressu) menší objem, teda približne 20 ml, pri extrahovaní rovnakého množstva kávy. Existujú dve metódy, ako to dosiahnuť. Buď extrahujeme kávu cez páku kávovaru kratší čas, alebo namelieme kávu o niečo jemnejšie ako pri espresse a extrahujeme rovnaký čas.

Dodnes sa medzi kávovými puristami a odborníkmi vedú nekonečné debaty o tom, ktorý spôsob je správny. V každom prípade, v našich podnikoch sa takmer na 99 % stretnete len s prvou možnosťou. Nastavovať kávový mlynec nie je totiž až taký jednoduchý proces a nie vždy je na to priestor a čas.

Fascinujúce na ristrette je však to, čo vám týchto “len 20 ml” dokáže pri správnej príprave a kvalitnej káve priniesť. Je to skutočná esencia espressa a pre mnohých kávových nadšencov aj najdokonalejší spôsob vychutnávania kávy. Slovami Antoine de Saint-Exupéryho: „Dokonalosť sa nevyznačuje tým, že už viac nie je čo pridať, ale tým, že už nie je čo ubrať.” Toto je ristretto.

Vôbec nevadí, že ho vypijete napríklad na tri dúšky, pretože každý jeden vám prinesie nádhernú explóziu chutí a dokonalý zmyselný zážitok. Zahreje nielen telo, ale najmä dušu a na perách vám vyčaruje blažený úsmev. Avšak odvrátená stránka ristretta je to, že sa v ňom ukáže akýkoľvek nedostatok použitej kávy.

A ako je to teda vlastne s názvom? Ristretto nie je ani malé presso ani piccolo, ale proste ristretto. To už však vy istotne viete. Preto veľa šťastia pri hľadaní najlepšieho ristretta v meste.

Nabudúce sa stretneme pri šálke skvelého cappuccina.

Juraj Karlík z HalmiCaffe
Foto: HalmiCaffe

ristretto_DSC_0175

Chceme ťa! Lebo máš štýl. Poznáš synonymický rad. Kamošíš sa s rytmickým krátením. Íčka pre teba nie sú problém. Ale najmä preto, že oči máš neustále otvorené. (Aj uši a obzory.) Chýba ti už len jediné. Novinárske portfólio. Praxou u nás si ho vytextuješ. Zajtrajšie noviny ponúkajú prax pre študentov a ďalších záujemcov. Nahliadni s nami do sveta žurnalistiky. Napíš nám na info@zajtrajsienoviny.sk.

Tags: , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Malé presso, piccolo alebo ristretto?

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems