Cappuccino

| Seriál | 20. 4. 2015

Nápoj na báze espressa, ktorý v posledných rokoch získava stále väčšiu obľúbenosť. Definícia je jednoduchá – klasické espresso, ktoré je doplnené spareným mliekom a jemnou mliečnou penou. Podáva sa vo väčšej šálke s objemom približne 150 – 180 ml.

Ako cappuccino vyzerá? Základom je klasické espresso z kvalitnej kávy. Samozrejmosťou je mliečna pena, podľa ktorej poznáte šikovného baristu. Pena sa pripravuje našľahaním mlieka v nerezovej kanvičke pomocou trysky horúcej pary. Výsledná pena musí byť konzistentná, homogénna, nemala by obsahovať žiadne veľké bubliny vzduchu a čo je absolútne zásadné, mlieko by pri sparovaní nemalo prekročiť teplotu 65 °C.

Ako cappuccino chutí? Prirodzenú horkosť kávy krásne dopĺňa prirodzená sladká chuť mlieka. Ak však mlieko pri sparovaní prekročí teplotu 65 °C, dochádza k nevratnej denaturácii bielkovín, čo má za následok hlavne to, že sa vytráca nádherná mliečna sladkosť.

Dnes sa stále častejšie stretávame s tzv. latte art. Vizuálne spestrenie vrchnej časti mliečnej peny je v prípade cappuccina ozajstná čerešnička na torte. Rozeta, srdce či tulipán nie je pre šikovného baristu žiaden problém. Samozrejme, dávajte si pozor, pretože ani ten najdokonalejší latte art nezachráni cappuccino pripravené z prepálenej kávy a zle našľahaného alebo nekvalitného mlieka.

V prípade, že pijete kávu s cukrom a mliekom, tak neváhajte vyskúšať pri najbližšej návšteve vašej obľúbenej kaviarne aj harmonické cappuccino. A mimochodom, názov cappuccino odkazuje na farbu rúcha kapucínskych mníchov, ktorú výsledný nápoj pripomína.

Nabudúce sa stretneme pri predstavení niektorých zaujímavých spôsobov domácej prípravy kávy. Poznáte „koťogó“?

Juraj Karlík, HalmiCaffe
Foto: HalmiCaffe

cappuccino_ZN

Chceme ťa! Lebo máš štýl. Poznáš synonymický rad. Kamošíš sa s rytmickým krátením. Íčka pre teba nie sú problém. Ale najmä preto, že oči máš neustále otvorené. (Aj uši a obzory.) Chýba ti už len jediné. Novinárske portfólio. Praxou u nás si ho vytextuješ. Zajtrajšie noviny ponúkajú prax pre študentov a ďalších záujemcov. Nahliadni s nami do sveta žurnalistiky. Napíš nám na info@zajtrajsienoviny.sk.

Tags: , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Cappuccino

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems