Čas na perníky

| Skutočné príbehy | 3. 12. 2012

V skutočnosti Vianoce trvajú tri mesiace. Ďakovať za to môžeme médiám a obchodným výkladom. Predvianočný čas však vieme tráviť aj tradične, nie komerčne. Pečením perníkov.


Z medovníka perník

Sladké umelecké diela od pani pernikárky.

Čaro a chuť medovníkov objavili ľudia už v staroveku. Na sladký koláč potrebovali len med, múku a oheň. Postupne sa zdokonaľovala nielen príprava, ale aj samotný výsledok. Do cesta sa pridávali všakovaké koreniny, perníky nadobúdali rôzne tvary vďaka čoraz lepším formám na pečenie. Z medovnikárstva sa tak stalo pernikárstvo. (V súčasnosti perníčky obsahujú viac koreniaa vôbec v nich nemusíte nájsť med. Naopak v medovníkoch je medu až-až.)Dnes existuje množstvo receptov na cesto a perníky sú zdobené na milión spôsobov. Chce to zručnosť, fantáziu a čas. Perník však nie je len symbolom sviatkov, lásky a priateľstva, ale nesie v sebe rôzne významy. Staroveké národy obetovávali medové pečivo bohom, v stredoveku mali medovníky význam pri cirkevných obradoch a dnes mnohí veria, že prinášajú šťastie. Nech je účel perníka akýkoľvek, jedno je isté. Je to neodmysliteľný symbol Vianoc, ktorý prináša radosť, chuť a lásku.

Láska k perníkom aj po 70-tke

Pani Anna Bajusová podľahla čaru perníkov pred desiatimi rokmi.

Radosť prostredníctvom perníkov prináša svojim blízkym aj Košičanka na dôchodku Anna Bajusová. Ani slabší zrak tejto 71 ročnej ženy nezabráni vzniku krásnych a voňavých vianočných sladkostí. Nechala si predpísať silnejšie okuliare a aj tento rok napečie pred Vianocami perníky pre celú rodinu. V rúre budú zlatavieť sladké prasiatka, štvorlístky, kométy či srdiečka. „Perníky som začala piecť pred 10 rokmi a inšpirovala ma k tomu moja suseda, ktorá to robí profesionálne. Začiatky boli ťažšie, robila som len hnedo-biele perníky a postupne som sa zdokonaľovala. Pečiem podľa receptov v časopisoch a podľa seba pridávam niektoré ingrediencie, akými sú rum, škorica, klinčeky, citrónová kôra, aníz, vanilkový cukor či kakao, aby bolo cesto tmavšie,“ prezrádza pani Anna a dodáva: „aby bolo cesto dobré a chutné, malo by stáť aspoň týždeň.“

Pečenie perníkov je príležitosťou stráviť spoločný čas so svojou rodinou. Pani Bajusovej pri tom niekedy pomáhajú vnúčatá a manžel, ktorý strihá stužky na zdobenie. Aj keď do Vianoc ostáva ešte veľa dní, je dobré si perníky napiecť dopredu. Recept na to, aby nestvrdli, je dať k nim chlieb alebo jablko. Budete mať dostatok času aj na zdobenie a na vianočnom stole vám tak nebudú chýbať ozdoby, ktoré poznali už naši prastarí rodičia.

 

 

Autor: Gabriela Kuchárová

Foto: autorka

 


Tags: , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Čas na perníky

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems