Tento stĺpček sa nehrá na foodblog, ale daruje vám tri rýchle recepty a čosi navyše

| Recept | 28. 6. 2019

Možno to poznáte. Stojíte pred skriňou plnou oblečenia a kňučíte, že si nemáte čo obliecť. Pozeráte do mobilu a neviete, koho zavolať vonku. Kutráte v poloprázdnej chladničke a netušíte čo uvariť. Všetky tri situácie majú čosi spoločné, ale to si povieme neskôr. Najprv vám prezradím, ako som navarila z „ničoho“ tri luxusné jedlá.

 

Ilustračné foto: Lucia Radzová

 

Začalo sa to tým, že som ostala podvečer doma sama! Dieťa a manžel sa šli vybehať a ja som si v oáze pokoja zacvičila, pomeditovala, osprchovala sa a rozdumovala, či si budem čítať, alebo pozerať film. No škvŕkanie v bruchu ma vrátilo do reality. Variť sa bude. Ale čo? Kukám do chladničky plnej zbytkov a nenachádzam inšpiráciu na výživnú večeru pre troch. No potom to prišlo. Kuskus! Vriacou vodou som zaliala celozrnný kuskus a nechala sa viesť intuíciou. Do parného strojčeka nahádzala brokolicu, mrkvu a batat. Udusené som to jemne mixla, aby vznikla omáčka s kúskami zeleniny, pridala olivový olej, kuskus, nastrúhanú goudu a jedlo pre mláďatko bolo na svete. Navyše sa to všetko urobilo takmer samo. Zvyšok kuskusu na mňa vyzývavo hľadel, a tak som sa rozhodla hodiť si ho do šalátu. Z chladničky som povyberala polobiedne zvyšky zeleniny, ktoré však dokopy vyčarovali celkom slušný základ: ako päsť veľký hlávkový šalát, tretina uhorky, štvrtina žltej papriky putovali nakrájané nadrobno do misy. Pridali sa tri sušené paradajky, hrsť zelených olív, pásik namrvenej fety, dve lyžice tuniaka a kamarát kuskus celozrnný. Šalát som premiešala a dochutila kysloslaným ume octom a olivovým olejom. Už už som sa do neho chcela pustiť, keď mi pohľad padol na otvorenú konzervu s tuniakom a myšlienka zablúdila k pánovi domu. So šalátom sa nepodelím, ale rybaciu nátierku by som mu vymiešať mohla. Tri ingrediencie – smotanovú nátierku, tuniaka a horčicu som vidličkou roztočila v miske, prihodila krajce chleba na tanier a tretia večera sa usmievala na stole. Spokojná so svojou kulinárskou kreativitou som si tú svoju zjedla na balkóne s pohľadom zapichnutým do horizontu. K tomu deci chladenej Californie a dovolenkový pocit prišiel na zapískanie.

 

Navyše som zistila 3 veci:

  1. Oddýchnutá a naplnená matka je ihneď ochotnejšia vymýšľať chutné menučka.
  2. Na večer vybehaná a vyhladnutá rodina sa jedlu poteší oveľa viac, ochotne všetko zje a vo väčšej pohode absolvuje predspánkové rituály.
  3. Prázdna chladnička (šatníková skriňa či telefónny zoznam s menami priateľov) je väčšinou len rozmaznaný mýtus.

 

Text a ilustračné foto: Lucia Radzová


Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Tento stĺpček sa nehrá na foodblog, ale daruje vám tri rýchle recepty a čosi navyše

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems