Ako sa liečili naši predkovia v 18. storočí

| Kultúra | 5. 4. 2019

Prvým jarným kvietkom potri si oči – nebudú ťa bolieť do roka. Koho ruky bolievajú, nech si ich položí na mravenisko a keď mu mravce na ne nalezú, nech ich rozšúcha.

 

Ako sa liečili ľudia na Slovensku dvesto rokov pred objavením penicilínu, v časoch, keď si „moderná“ medicína začínala hľadať svoje cesty? Najmä chudobnejšie vrstvy obyvateľstva mali obmedzené možnosti. Spoliehali sa preto na odkaz svojich predkov, ktorí dlhé stáročia poznávali účinky rastlín. Vznikla tak skupina tzv. zelinkárov. Vedeli nielen to, kde sa ktorá rastlina vyskytuje, ale aj ako ju podávať, skladovať a kedy ju zbierať.

Z knihy Juraj Fándly: Zelinkár, vydaná v roku 1793 v Trnave.

 

V roku 1793 vydal kňaz Juraj Fándly knihu Zelinkár, v ktorej sa pokúsil radiť ľuďom, ako bojovať proti bežným chorobám. Odlišné predstavy o ľudovej liečbe spred viac než troch storočí si dnes môžeme predstaviť na základe ukážok:

• Pri bolestiach hlavy Fándly radí priložiť na čelo a sluchy (spánky) ako náplasť rozdrvené mandle, zmiešané s ružovým olejom alebo vodou.

• Ak chceš zastaviť nádchu, hoď kadidlo na žeravé uhlie a dym si púšťaj do nosa. Podobne si pomôžeš, ak vdychuješ dym z ľanového semena, hodeného na žeravé uhlie.

• Keď bolia oči, varuj sa ostrých pokrmov, korenia, soli, octu, cesnaku, cibule, šošovice a bravčového mäsa. Nepi rozpaľujúce nápoje, daj pokoj silnému vínu, pálenému a mladému pivu. Chráň sa mnohému plaču a čítania.

• Proti kašľu vezmi koreň a listy brestu (lat. ulmus, v modernej medicíne nemajú pripísané liečivé účinky, pozn. autora), obrátené na východnú stranu. Z oboch rovnaké množstvo rozdrv, zmiešaj s vajcom, uvareným na mäkko, a vypi.

 

Fándly radí aj k duševným ochoreniam, napr. proti zármutku a ťažkým myšlienkam je dobré prečistiť (vypurgovať) sa, dať si otvoriť žily a piť dobré staré víno, ktoré rozveselí zarmútenú myseľ.

Na záver pár slov pre kávičkárov a pivárov. Káva robí zdravú krv, posilňuje žalúdok, občerstvuje človeka a napomáha tráveniu. Ráno ju treba piť s mliekom, aby nehrýzla žalúdok a po obede bez mlieka, lebo tak zlepší trávenie. Pivo je zdravé piť ráno, uvarené so žĺtkami, s ďumbierom a cukrom – hojí kašeľ, čistí prsia od hlienu a napomáha jeho vykašliavaniu, posilňuje žalúdok a iné časti tela, rozmnožuje krv a napomáha prísť do tučnosti.

Z knihy Juraj Fándly: Zelinkár, vydaná v roku 1793 v Trnave.

Juraj Fándly zdôrazňuje zásadu miernosti v jedle a pití, každodennú prechádzku, veselú náladu a ďalšie užitočné rady pre dosiahnutie zdravia. O knihy tohto typu bol v 18. storočí veľký záujem, pretože na Slovensku pôsobilo málo profesionálnych lekárov.

 

Zdenka Bencúrová


Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Ako sa liečili naši predkovia v 18. storočí

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems