Gugeľ od Rusínov

| Tipy z redakcie | 14. 9. 2018

Ak sa vám nechce stáť hodinu pri sporáku a chystať zemiakové placky, spravte si gugeľ. S týmto priam medzinárodným názvom zabodujete všade, kde ho upečiete. Hodí sa aj na večerné posedenie s kamarátmi.

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, olej, 2 cibule, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, bravčovú masť, strúhanku, kyslé mlieko alebo kyslú smotanu.

Postup: Surové zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Prebytočnú vodu trochu scedíme. Na oleji opražíme dozlatista jednu cibuľu a pridáme trochu mletej červenej papriky. Cibuľu s paprikou pridáme do zemiakov. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Hrniec s pokrievkou vymastíme masťou, vysypeme strúhankou a vlejeme pripravené zemiaky. Ak nemáte hrniec, môžete použiť plech, ale radšej menší a vyšší. Prikryjeme ho a dáme do rúry na 200 stupňov a pečieme cca 1 hodinu. Podávame s druhou opraženou cibuľkou a kyslým mliekom alebo smotanou.

Dobrú chuť!/НяЙВамсмаКує!

PS: Recept pochádza z knihy Mamina rusínska kuchyňa. Viac o nej sa dočítate v téme čísla na strane 8.

Foto: Ján Štovka


Tags: , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Gugeľ od Rusínov

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems