Vonia mi….

| Editoriál | 9. 2. 2018

…vôňa jari. Svieža a teplá zároveň. Stretávam ju dva-trikrát do roka a nikdy sa neohlási. Čaká ma pred vchodom už koncom zimy. A je rovnaká, ako keď som mala šesť či dvadsať. Zmenili sa Vianoce. Zmenil sa život aj cesta na Dedinky zo Spišskej. V detstve vyzerala ako nekonečná čiara plná oblúkov a hrboľov a teraz trvá sotva dvadsať minút. Odkedy som dospela, veľa vecí vnímam inakšie, ale vôňa jari ostala. Aj preto si spomeniem na detstvo, akonáhle jej pričuchnem. Na to, ako sveter vystrieda obtiahnuté tričko, ako sa predbieham na bicykli s kamarátmi, ako jazdím na poníkovi a je mi dobre.

Nadchla ma predstava zavrieť jar do malého flakónu a na pokožku si nastriekať minulosť. Kedy len chcem! Ocitnúť sa v detstve a potmehúcky vykročiť do práce. Všetci by sa obzerali a cítili moju mladosť. A že vraj sa to dá!

Niche parfumy voňajú ako spomienky a príbehy, keď sa dobre namiešajú. Môžete sa s nimi vrátiť do babkinej kuchyne, na záhradu plnej orgovánu, ocitnúť sa na rozbúrených vlnách s morskými vlkmi páchnucími za whisky, tabakom a údeným drevom. Nepreháňam! Štefan Kopeščanský mi na ruku nastriekal príbeh drsných námorníkov so slovami, že tento silný parfum páni milujú. Potom mi ponúkol sladký dezert, ruský čaj, provensalskú záhradu či rúž, aký si na pery nanášali naše babky. Presné názvy parfumov som si nezapamätala, ani by som im nerobila reklamu, ale pamätám si príbehy, ktoré mi Štefan pri každom z nich rozprával. Pri poslednom som dostala chuť na citrónový zákusok a z parfumérie odchádzala so slovami, že sa ešte vrátim.

Štefan Kopeščanský a Eva Škovárnová vyrábajú v Košiciach niche parfumy a sú dokonca jediní v strednej Európe! Zhovárala sa s nimi redaktorka Eva a vznikol z toho informáciami a arómami nasýtený rozhovor. Píše v ňom, že parfumy by sa nemali deliť na mužské a ženské a že každý z nás by mal voňať odlišne (nie tak, ako diktujú reklamné kampane). Že dobrý parfum dozrieva aj pol roka a kým Francúzi milujú vôňu levandule, nám sa zdá skôr dezinfekčná či starosvetská. A predstavte si, že niektoré ingrediencie môžu stáť aj státisíce eur! Najvzácnejšie sú pravá vanilka, irisové maslo či divoký agar. Ale najtajnejšia prísada je vôňa našej pokožky. Tú nikdy nevymažeme.

Ak by ste sa ma opýtali, ako vonia jar, mohla by som povedať – ako tráva, prvosienky, fialky, trochu ako prašná zem. Ale nepoviem. Jar vonia ako spomienky. A každý má tie svoje. Schválne – čo by ste do jarného flakónu uzavreli vy?

Gabriela Krestián Kuchárová
sefredaktor@zajtrajsienoviny.sk


Tags: , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Vonia mi….

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems