Najlepšia slovenská kapustnica?

| Tipy z redakcie | 25. 12. 2017

V hŕbe online receptov na sviatočnú kapustnicu sme našli ozajstný skvost. Autorka sľubovala silný gastronomický zážitok i dokonalosť a neklamala. Možno to bolo tým, že vývar pripravila z údených aj neúdených rebier a že do polievky pridala sušené slivky. Alebo tým, že hríby nemočila vo vode, lež vo víne!

Potrebujeme: Minimálne 6 litrový hrniec (na 5 l kapustnice), 1 kg údených rebier, 1 kg neúdených rebier, 3 bobkové listy, 5 ks celého čierneho korenia, 4 ks celého nového korenia, 3 vrchovaté polievkové lyžice bravčovej masti, 2 veľké alebo 3 stredne veľké cibule, 50 g slaniny, 300 g klobás (cca 1ks pikantná + 1ks jemná), 6 strúčikov cesnaku, 1 čajová lyžička drvenej rasce, 1 vrchovatejšia polievková lyžica mletej maďarskej červenej papriky, 1 kg premytej kyslej kapusty (šťavu z kapusty odložíme), cca 32 g sušených hríbov, 2 dcl bieleho vína, 1 ks maďarskej alebo inej pikantnej čerstvej papriky, 10 ks sušených sliviek, soľ a čerstvo mleté čierne korenie na prípadné záverečné dochutenie.

Postup: Najprv pripravíme vývar z rebier. Umyté rebrá vložíme do hrnca, pridáme bobkový list, čierne a nové korenie, zalejeme dostatkom vody (nesolíme!) a varíme približne tri hodiny. Keď je vývar hotový, precedíme ho a ešte teplé rebrá oberieme. Mäso nakrájame na malé kúsky. Ja si pripravujem vývar deň vopred večer. Samozrejme, že všetko môžeme variť aj v jeden deň. Cibuľu nakrájame najemno a vo veľkom hrnci ju pomaly restujeme na miernom plameni (cca 20 min). Pridáme na kocky pokrájanú slaninu a restujeme ďalších 10 minút. Medzičasom nakrájame klobásy na polkolieska a najemno nasekáme cesnak. Sušené hríby namočíme do vína na cca 30 minút. Klobásky pridáme k cibuli a slanine a restujeme na stredne silnom plameni za častého premiešavania, kým klobásy nepustia farbu a tuk. Pridáme cesnak a krátko restujeme, pričom zmes neustále miešame. Pridáme drvenú rascu, premiešame a stiahneme hrniec z plameňa. Pridáme mletú papriku a dôkladne premiešame. Vrátime hrniec na plameň, ešte raz zmes premiešame a pridáme premytú kyslú kapustu (šťavu z kapusty odložíme na prípadné záverečné dochutenie). Ak je potrebné, kapustu nakrájame na menšie kúsky. Restujeme, kým sa kapusta nespojí zo zvyškom zmesi. Podlejeme vývarom z rebier tak, aby kapusta bola skoro ponorená, pridáme sušené hríby (víno sme zliali), premiešame dôkladne a na záver vložíme do hrnca pikantnú čerstvú papriku. Po hodine varenia na miernom plameni pridáme zvyšok vývaru, sušené slivky a kúsky mäsa. Varíme ďalšiu hodinu. Na záver podľa chuti pridáme soľ (ja už nesolím) a mleté čierne korenie.
Kto vo svojej strave ponecháva aj zemiaky, môžu sa uvarené extra pridať na záver do polievky. Kapustnicu môžeme podávať s kyslou smotanou.

Dobrú chuť!

Recept a foto: Miroslava Ďuranová, varimepaleo.sk


Tags: , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Najlepšia slovenská kapustnica?

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems