Zahryznite sa do kvetov!

| Stĺpček | 10. 4. 2017

Doteraz si pamätám na svoje prekvapenie, keď mi v cukrárni servírovali obľúbený zákusok ozdobený fialkami. Rozpačito som ich „obrala“ a vďačne prenechala spolusediacemu, ktorý ich s chuťou skonzumoval. Moje rozčarovanie nastalo i po informácii, že kapucínky pestované na balkóne, a rovnako tak aksamietnice, ľudovo nazývané i smraďošky, som predvlani mohla mať tiež na tanieri. A dokonca ani kamarátovo ochutnávanie sedmokrások nebolo scestné… Áno, tiež som patrila k tým, čo rozoznávali nanajvýš púpavu, lesné jahody a maliny. Tak ako pre našich predkov boli vedomosti o jedlých a liečivých rastlinách samozrejmosťou, pre súčasnú generáciu sa prirodzenou stala orientácia vo farmaceutických výživových doplnkoch. Našťastie, po dlhej odmlke sa bylinky opäť hlásia k slovu, a nielen v gastronómii zažívajú renesanciu. Je až neuveriteľné, čo všetko nám rastie rovno pod nosom s oveľa väčším úžitkom ako farebné tabletky s množstvom vedľajších účinkov, ktoré radšej ani nečítame…
Útly sprievodca Jedlé bylinky a plody s podtitulom Naučte sa poznať a používať najdôležitejšie druhy, môže byť inšpiratívnym vstupom do voňavého sveta. Rýchly prehľad na prvej strane čitateľa zorientuje podľa farby kvetov. Pri porovnávaní nájdenej rastlinky v prírode a pri jej správnom zaradení pomôžu kvalitné fotografie. Pri každej z nich je uvedená krátka charakteristika, popis jej výskytu, využitie a doba kvitnutia či zberu. Pred spomínaným prehľadom odporúčam prečítať si úvodné strany. Sú akýmsi rýchlokurzom bylinkárstva – ponúkajú rady, ako a čo zbierať, sušiť, mraziť, spracovať, ale aj pestovať či chrániť. Motiváciou je niekoľko zaujímavých receptov. Vedeli ste napríklad, že kvety hluchavky, sedmokrásky, púpavy či ruže šípovej môžete využiť v pudingu či v ovocnom šaláte? Z čoho urobiť bylinkový likér či bowle? V každom prípade fotografia chlebíčka obloženého kvetmi málokoho nechá chladným vo svete byliniek a plodov. Kniha z edície Sprievodca prírodou môže byť prvým krokom k obohacovaniu kuchyne o vlastné, zdravé a chutné sirupy, čaje, sladkosti, oleje, octy, nátierky, kompóty, džemy, šaláty….

Alena Štrompová


Tags: , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Zahryznite sa do kvetov!

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems