Ochutnáte Karpeľu?

| Stĺpček | 19. 12. 2016

poklady-slovenskej-kuchyne

V duchu slovenského tradičného roka (písali sme o ňom v minulom čísle) by sme mohli zavinšovať ako malý žiačik, ktorý Pána Krista víta a koláču si pýta. Rozprávanie o slovenských tradíciách sa vždy chtiac-nechtiac končí pri prestretom stole. Počas vianočného obdobia sa naň kladú nielen spomínané koláče, ale všetky poklady slovenskej kuchyne. Je ich neúrekom, ako dokazuje rovnomenná knižná edícia. Prináša šesť častí gastronomických pokladov získaných z rozprávania (pra)starých mám či ich zápiskov. Autorka Silvia Pilková zozbierala stovky receptov, zachovávajúc ich názov v dialekte, čo dodáva pokrmom osobitú príchuť. Poklady slovenskej kuchyne zo Šariša, Abova a Zemplína je názov útlej knihy, ktorá sa môže stať inšpiráciou aj pri príprave sviatočného hodovania.

Publikácia je prehľadne členená, každý región sa začína mapkou územia. Šarišské, abovské i zemplínske recepty sú rozdelené do kategórií: predjedlá, polievky, omáčky a prívarky, hlavné jedlá, koláče, sviatočné jedlá a nakoniec zaujímavá časť pod názvom niečo do špajze. Okrem receptov tu nájdeme zabudnuté kulinárske poklady oblasti, ale i konkrétnej dediny či obce. Recepty dopĺňajú historicky hodnotné poznámky, ktoré dokumentujú miestne gastronomické zvyklosti či spôsob života vidieckeho spoločenstva. Napríklad Kanda z Abova sa v Ďurkove varila ako sýte raňajkové jedlo, aby chlapi vládali celý deň robiť v lesoch. Ich deň sa začínal na svitaní a ženy vstávali kvôli príprave tejto hustej polievky aj o štvrtej ráno… Publikácia Poklady slovenskej kuchyne nie je iba zbierkou tradičných receptov, ale cennou kronikou miestnej gastronómie, ktorú ovplyvňovalo regionálne hospodárstvo, sociálne pomery, zloženie obyvateľov a ich kultúra.

Pozývame vás teda do kuchyne. Múdrosť našich predkov tentoraz objavíme cez hrnce. Nájdeme  zabudnuté, a pritom veľmi lacné suroviny, rýchle, jednoduché, chutné, zdravé i sýte jedlá a opäť sa dozvieme niečo o nás samých. Schválne, poznáte pankuch, adzimky, karpeľu, bačogy, gugeľ či svadzbu zo Šariša?

Alena Štrompová


Tags: , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Ochutnáte Karpeľu?

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems