Cestovanie mi chutí

| Editoriál | 18. 4. 2016

Pred pracovným výletom do Varšavy som od šéfredaktorky dostala za úlohu nájsť ideálny suvenír. Taký spomienkový predmet, čo sa oplatí doniesť. No po to najlepšie si musíte zájsť ako Mohamed. Nie je to totiž maľovaný keramický kubek (hrnček), ani vyšívaná koszulka (košielka), ani magnetka na chladničku, ba ani krówky nie. To najlepšie nezabalíte do príručnej batožiny. To uvidíte, pocítite, ochutnáte a zažijete. Varšava je mesto kontrastov, aspoň čo sa architektúry týka. Na jednej strane zatvárate oči pred rastúcimi finančnými centrami a potom ich s údivom otvárate pri 11150974_10206332763070666_4548638316826802404_n„stalinovskej“ 231 metrov vysokej budove. Tešíte sa, ak náhodou nájdete skvelý BIO bazár a smútite pri zistení, že najväčší blšák v Európe nahradil futbalový štadión. Híkate pri toľkých cyklistických chodníkoch a pri automate na kreditnú kartu priamo v autobuse a sliny vám tečú pri pohľade na Pavlovu tortu z bielok a mascarpone.

Ani neviem, ako by som toto všetko doniesla. Ale isto viem, že nezabudnem na sladkú chuť jagodowych (čučoriedkových) pirohov preliatych vanilkovým krémom. Áno, môj najlepší suvenír je chuť! Dodnes si pamätám, ako chutil šopský šalát v slnkom vyhriatom Bulharsku, kurací paprikáš v Srbsku, dereje (pirohy s lekvárom a mrveničkou) od kamarátovej mamky v Maďarsku, aj na pankušky zo Starej hory na Slovensku si spomínam. Teším sa na huspeninu z Miškolca, prosciutto v Toskánsku a camembert v Provensálsku. Vďaka jedlám spoznávam, ako chutia krajiny, ich rozmanitosť, pôda, podnebie, slnko, práca aj poctivosť. Suvenír som vám teda nedoniesla, ale tipy, ako si vychutnať Varšavu, nájdete v aktuálnom čísle Zajtrajších novín. Smacznego!

Gabriela Krestián Kuchárová
zástupkyňa šéfredaktorky

pirohy

 


Tags: , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Cestovanie mi chutí

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems