Hodnota práce freelancera

| Editoriál | 8. 2. 2016

Možno ste to video už videli. Manželský pár má problém zaplatiť v reštaurácii. Vyjednáva zľavu štýlom, že za tacos v stánku na rohu zaplatia oveľa menej, ako za steak v rámci trojchodovej večere v luxusnom podniku. Obhajujú sa slovami, že nemajú rozpočet a že tak či onak ide o mäso z kravy.

V druhom príbehu si pani u kaderníka pýta strihanie a melír, ale zaplatiť chce len za strihanie. Melír má byť pre tentokrát grátis. Na kaderníkovu otázku, či zákazníčka chce, aby robil zadarmo, má nachystanú odpoveď: „Nechcem, aby ste robili zadarmo, je to skúška, či sa to bude môjmu manželovi páčiť.“ A keď áno, pani navštívi kaderníka veľmi rada aj nabudúce a dá mu pekne zarobiť.

lusi

Podobne rozmýšľa aj zákazník v obchode s DVD-čkami. Bez hanby si pýta 50% zľavu na nezlacnený tovar a skúša to na predavača fintami: „Ako sa voláte? My to spolu dokážeme! Je to výzva, príležitosť. Dajte mi zľavu a ja u vás nakúpim aj nabudúce!“

Pre obchodníkov sú takíto zákazníci skutočné terno. Avšak v reštaurácii, u kaderníka či v bežnom obchode trápne zjednávacie taktiky nepochodia. Kde sú ale veľmi časté a prekvapivo aj úspešné? U freelancerov. S týmto javom sme konfrontovaní každý deň. Práca grafikov, fotografov, novinárov, dizajnérov či umelcov je ako stvorená na handlovanie. Podľa mnohých klientov by sme mali robiť zadarmo a tešiť sa, že niekto o náš produkt aspoň zakopne. Veď naša práca je naše hobby a my máme byť šťastní, že robíme, čo ná baví. Asi si myslia, že sa dá z dobrého pocitu aj najesť.

Hoci sa dnes už bez poriadneho loga, prehľadnej webovej stránky či pútavého PR článku človek pomaly nepohne, adekvátne zaplatiť sa nikomu nechce. Prečo? Lebo stále sa nájdu takí freelanceri, čo idú pod cenu. Lebo drobný peniaz za hodiny kreatívnej práce je lepší ako žiadny. Škoda takého postoja. Mali by sme sa zjednotiť a nedávať sa všanc. Veď ani v reštaurácii si nekúpime argentínsky steak za cenu kebabu len preto, že je to tak či onak mäso.

Pravdou však je, že ani „jednota“ nám zaplatenie faktúry nezabezpečí.

Lucia Radzová
sefredaktor@zajtrajsienoviny.sk

Titulná fotografia Zajtrajších novín 2/2016. Foto: Palko Matia


Tags: , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Hodnota práce freelancera

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems