Okoreňte svoju kávu, okoreníte aj život

| Seriál | 16. 11. 2015

Pre milovníkov kávy je jej chuť dokonalá sama o sebe. No tak, ako sa snažíme okoreniť náš život, túžime raz za čas okoreniť aj našu kávu. Vďaka zaujímavým a nevšedným prísadám dodávame jej chuti nový rozmer či závan luxusu a exotiky. Predtým, ako si predstavíme netradičné korenisté ingrediencie, zmapujme si najbežnejšie používané prísady.

Cukor

Najčastejšou prísadou do kávy je biely a trstinový cukor, no veľkú obľubu si v súčasnosti získavajú aj ďalšie, oveľa zdravšie alternatívy. Do kávy si môžete smelo pridať vanilkový extrakt, javorový sirup či med. Výsledná káva bude menej kalorická a neuškodí vášmu telu zvýšením hladiny cukru v krvi.

Mlieko

Káva s mliekom je pre mnohých tou najlepšou kombináciou, no aj tu môžete prirodzenú horkosť kávy zjemniť zdravšími rastlinnými náhradami. Najčastejšou alternatívou k bežnému mlieku a smotane do kávy je sójové, prípadne kokosové mlieko.

Korenie

Ako korenie sa do kávy na Blízkom východe najčastejšie pridáva kardamón a vďaka svojej schopnosti neutralizovať povzbudzujúce účinky kofeínu sa používa aj v ajurvédskej medicíne. Zaujímavú arómu a chuť kávy dosiahnete aj posypaním pripravenej kávy mletou škoricou či nasekanou chilli papričkou.

Ingrediencií a korenín pridávaných do kávy je mnoho, avšak nie každému takto ochutené kávy vyhovujú. V období jesene a zimy sme však experimentovaniu s kávou viac otvorení a zahriať sa v sychravom a chladnom počasí môžeme napríklad aj kávou s whisky či brandy.

Kávových puristov samozrejme žiadna extra prísada nemôže plne uspokojiť. Ale hovorí sa 100 ľudí, 100 chutí.

Káva s vami aj vo vás, priatelia!

Jarka z HalmiCaffe
Foto: archív HalmiCaffe 

11990438_483780811803336_2468493936010962129_n


Tags: , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Okoreňte svoju kávu, okoreníte aj život

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems