Pred 70 rokmi by ste si espresso ťažko objednali aj v tých najvychytanejších talianských kaviarňach. Vďaka vynálezcovi espresso stroja Gustavovi Kesselovi si bez neho dnes nevieme predstaviť žiaden nápojový lístok. A ponuka sa dokonca rozšírila aj o mliečne kávové nápoje, ako sú caffè macchiato, cappucino, caffe latté či frappé.
Caffè macchiato/Espresso macchiato
Rovnako ako klasické espresso sa caffé macchiato alebo espresso macchiato podáva v 60 až 90 ml šálke. Ide o espresso s mliečnou penou pridanou do cremy a možno ho pripraviť so speneným horúcim mliekom (macchiato caldo) alebo studeným mliekom (macchiato freddo).
Cappucino
Cappucino je silnejší nápoj s našľahanou mliečnou penou, ktorého základom je espresso a teplé mlieko. Podľa klasickej talianskej receptúry ide o pomer 1/3 espressa, 1/3 mlieka a 1/3 mliečnej peny v 150 až 180 ml šálke. V kaviarňach sa však bez ohľadu na pravú receptúru často posypáva nastrúhanou čokoládou i mletou škoricou.
Caffe Latté
Caffe Latté znamená v preklade „káva a mlieko” a je z hľadiska obsahu kofeínu najslabším kávovým nápojom. Pripravuje sa z espressa a krémového mlieka rýchlym preliatím. Ide o kávový nápoj podávaný v 280 až 330 ml šálke s vysokou mliečnou penou navrchu, obvykle zdobenou tzv. latte artom. Vo variante latte macchiato sa podáva vo vysokom pohári.
Frappé
Frappé je ľadový nápoj obľúbený najmä v lete. Ako espresso vyšľahané s mliekom, ľadom a troškou cukru je populárne najmä v Grécku a na Cypre.
A je tu ešte jedna alternatíva, ktorá si medzi kávovými nadšencami získava čoraz väčšiu obľubu, no zároveň je okolo nej najviac nejasností. Je to “Flat white”. O čo presne ide, si povieme v najbližšom čísle.
Káva s vami aj vo vás, priatelia!
Jarmila Gaľová z HalmiCaffe
Foto: Róbert Ergresi
Tags: caffe latté, caffè macchiato, cappucino, frappé, HalmiCaffe, káva, seriál
Prečítajte si aj: