Cudzojazyčné diskusie nad netradičnými polievkami

| K13 a VÝMENNÍKY, Reportáž | 19. 10. 2015

10. október • Kasárne/Kulturpark • Polievkový festival

Slovák, Nemec, Maďar, Róm aj Mongol. Každý z nich, bok po boku, chlípe polievku z malého pohárika. A chutí mu. Dobré jedlo vraj dokáže ľudí spájať, a práve to je hlavnou úlohou Polievkového festivalu. Kde inde nájdete Hare Krišnu vedľa Zumby, pankáčov neďaleko LGBT komunity a Vietnamcov pri Američanoch? Horúca polievka a chladné počasie otvorili priestor tolerancii, viacjazyčnej diskusii i novým gurmánskym skúsenostiam.

Tohtoročný Polievkový festival navštívilo rekordných dva a pol tisíc ľudí. Našli sa medzi nimi Košičania i cudzinci, deti, dospelí aj starí, gurmáni aj nenároční papkáči. Spomedzi vyše tridsiatich polievok si vybral každý z nich. Pre smotanových tu bol špenátový krém, pre pikantných americké čili, pre klasikov pravá šošovicová, pre neklasikov ciderová pečená, studená cviklová, pivová aj vietnamská. Šikovní mohli ochutnať aj po desať polievok, nám sa podarili skoro všetky a tí, čo prišli neskoro, už stihli len jednu či dve. Vyše tisíc litrov polievok navarených desiatkami kuchárov z rozličných komunít i národov sa minulo za necelé dve hodiny. Možno aj preto, že do rytmu naberačiek a lyžičiek dynamicky vyhrávali Mango Molas a pouličná kapela z Poľska Krakow Street Band.

Polievka za milión

Najväčšmi zo všetkých chutila ochutnávačom a porote millionensuppe, slepačia polievka s krupicou, ktorá na povrchu vytvárala milióny malých vločiek. Germánsky recept uvarili členky Karpatskonemeckého spolku v Košiciach. Druhé miesto obsadila stavbárska rybacia. „My sme našu polievku nevarili, ale stavali. Sami chlapi, ženy pomáhali iba s krájaním a čistením. Polievku sme dorábali až tu. Pri prvej várke nám došla paprika, druhá už bola trošku štipľavejšia, chutnejšia. Niektorí sa po ňu vrátili aj štyrikrát,“ vysvetľujú šťastní kuchári Peter Tatraj (24) aMartin Uháľ (27) zo Stavebnej fakulty TUKE. Tretie miesto získala fazuľová polievka s marikľou z Rómskeho OZ Ďakujem – „Paľikerav“. Redakcii Zajtrajších novín zachutila i bulharská topčita – smotanová s mäsovými guličkami a ccrema de frijol – fazuľová krémová mexická, lebo rozmixovaná fazuľa so syrom a tortilou chutila prekvapivo dobre. Plusové body dávame aj vietnamskej phở za bonus v podobe vysmážanej jarnej rolky. O rok má byť polievok (druhov aj litrov) opäť viac a my si už teraz chystáme lyžice na rozmanité chute a zaujímavé rozhovory nad nimi.

Veronika Samková
Foto: Mo Tamássyová

PF1

PF2

PF4

PF6

PF10

PF15


Tags: , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Cudzojazyčné diskusie nad netradičnými polievkami

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems