AEROPRESS – kávovar vynálezcu z NASA

| Seriál | 19. 10. 2015

V 17. čísle Zajtrajších novín sme písali, že kvalitnú kávu v domácich podmienkach je možné pripraviť aj inak, ako pomocou drahých espresso strojov. Jedna z možných alternatív je aj AEROPRESS.

image2Je to veľmi jednoduchý prístroj na prípravu kávy. Vynašiel ho jeden z vynikajúcich amerických vynálezcov Alan Adler (väčšinu jeho patentov využíva NASA) a obľubu vo svete si získal pre svoju skladnosť a praktickosť a samozrejme pre vynikajúcu chuť kávy.

Na prvý pohľad sa nám ani nemusí zdať, že tento prístroj (dva plastové valce, ktoré sa do seba zasúvajú a fungujú ako piest) má čosi spoločné s kávou. Technicky ide o veľmi jednoduché riešenie. Do jedného valca, ukončeného sitkom, vložíme navlhčený papierový filter a nasypeme do vnútra približne 18 gramov kávy. Kávu je najlepšie pomlieť tesne pred samotnou prípravou a to tak, aby bola hrubosť zrna o niečo väčšia, ako pri espresse. Položíme AEROPRESS na sklenený pohár alebo inú vhodnú nádobu a nalejeme na kávu trocha horúcej vody. Na boku valca sú nad sebou vyznačené čísla 1 až 4, čiže trocha vody znamená po jednotku. Necháme kávu tzv. vykvitnúť a v tejto fáze ju môžeme aj jemne premiešať špeciálnym miešadlom, čo je súčasťou každého balenia AEROPRESSu. Následne kávu zalejeme až do čísla 4 a nasunieme druhý valec. Ten môžeme po krátkom čase začať stláčať a postupne vytlačíme všetku kávu cez sitko do pripraveného pohára. Takto na papieri to znie obtiažne. V praxi je to však jednoduchšie, ako si zaviazať šnúrky na topánke.
Takže káva s vami, priatelia!

Juraj Karlík z HalmiCaffe
Foto: archív HalmiCaffe


Tags: , , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: AEROPRESS – kávovar vynálezcu z NASA

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems