Slávnosti vína na košický spôsob

| Reportáž | 20. 9. 2015

Upozornenie: Tento článok je krajne subjektívny a popiera všetky zásady správneho someliéra.

Košické vínne slávnosti (10. – 12. september 2015) sme ochutnali bez systému a porušili sme všetky vinárske pravidlá. Miešali sme červené s bielym, sladké so suchým, silné so slabým. Rozhodovala intuícia a sympatie. Spontánnosť a zážitok, to bolo naše heslo.

V Katovej Bašte sme ako prvú navštívili košickú Enotecu Centro. Naše chute roztancovalo červené suché vínko Swing 2013, odroda primitivo. Reálne sme v ňom cítili čokoládovú dochuť a celkovo na nás pôsobilo ako nesladké portské víno. Stánok Lyvina – Slovenské novošľachtence ponúkal odrody vyšľachtené špeciálne pre slovenské podmienky. Ružový suchý Velkeer, cuvée z odrôd frankovka modrá, cabernet sauvignon a merlot zaujal skôr vinetou, ale ich korenistej a voňavej Breslave sme trojhlasne podľahli. Presunuli sme sa pod druhý stan, kde na nás čakali rôzni vinári, ktorých zastrešuje Felix Wines, a teda obľúbená vinotéka Villa Cassa. Z našej degustačnej trojice si tu každý našiel to svoje. Netradičný Ruland Modrý zo Šenkvíc (Repa winery), pretože módna vlna diktuje výrobu bielych vín z červených odrôd hrozna. Polosuché Chardonnay (Tajná winnery) ohúrilo jednak svojou vôňou a povedané slovami someliéra „cukríkom, čo vínko zaokrúhlilo“. Favoritom zo suchých vín bol Egri Bikavér Superior Merengö (St. Andrea). Tuhé, silné a kvalitné víno v sebe snúbilo päť odrôd a vyvrátilo sprofanovanosť tohto cuvée.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Medzi vykopávkami

Košické vínne slávnosti sa tradične konali aj v podzemí Dolnej brány. Musíme sa priznať, že stiesnené a vydýchané prostredie plné hodujúcich hostí, pre nás, mierne klaustrofobické osoby, nebolo to pravé. Ale vysoká návštevnosť vyvracala náš subjektívny pocit nepohodlia. V podzemí sme teda rýchlo smerovali za našimi obľúbenými portskými vínkami do Porto Coffee & Wine. Táto malá kaviarnička na Mäsiarskej je jedinou špecializovanou prevádzkou na pravé portské vína dovážané z Porta v celej V4-ke. Ponúkajú vyše 160 druhov a povedia vám o nich hádam všetko. Napríklad, že víno má svoje odtienky, čo sa ukazujú postupným ohrievaním v pohári a hoci ide o sviatočné pitie, ani celá fľaša vám neuškodí. To sme na vlastnej koži nevyskúšali, zato sme okoštovali za pohárik z trojročného Ruby, štvorročného Tawny a trojročného bieleho. Po tejto voľbe bolo ťažké pokračovať. No zajedli sme pagáčmi, zapili vodou a okúsili vraj najzdravšie vínko festivalu – červenú suchú Torysu od vinárstva Blaho. Obsahuje totiž najviac polyfenoly a prírodný antioxidant resveratrol, takže sme po prvom dúšku ozdraveli.

Svoju púť za vínami sme zakončili na čerstvom vzduchu opäť v Katovej bašte. Zlákali nás slovinské vína a do jedného z nich sme sa doslova zamilovali. Polosladké voňavé dezertné víno Galileus (Tilia) z Vipavskej doliny bol tou najlepšou muškátovou kvapkou celého večera. Pre istotu sme si naň zašli opakovane.

PS: Košické slávnosti vína nie sú ľudový festival, kde vám za malý peniaz nalejú veľa sudového zázraku. Euráče sa nám rozkotúľali rýchlejšie, ako stihol alkohol zo symbolických dávok v poháriku doraziť, kam mal. Avšak spoznať nové príbehy vín na jednom mieste sa oplatí.

Lucia Radzová
Foto: autorka

Chceme ťa! Lebo máš štýl. Poznáš synonymický rad. Kamošíš sa s rytmickým krátením. Íčka pre teba nie sú problém. Ale najmä preto, že oči máš neustále otvorené. (Aj uši a obzory.) Chýba ti už len jediné. Novinárske portfólio. Praxou u nás si ho vytextuješ. Zajtrajšie noviny ponúkajú prax pre študentov. Nahliadni s nami do sveta žurnalistiky. Napíš nám na info@zajtrajsienoviny.sk.

Tags: , , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Slávnosti vína na košický spôsob

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems