Polievkový festival prináša okrem jedla aj zmysel pre toleranciu

| K13 a VÝMENNÍKY, Rozhovory | 20. 9. 2015

Vrcholným podujatím festivalu Rozmanitosť je Polievkový festival. Počas neho sa 10. októbra v areáli Kasární/Kulturparku predstaví okrem nových chutí z rozličných krajín aj mladá lokálna kapela Pomaranč. Zatiaľčo dospelí budú degustovať a hodnotiť výtvory z kuchýň, tí najmenší sa za pomoci vedy naučia, ako v nej čarovať. Viac zaujímavostí o štvrtom ročníku Polievkového festivalu prezrádza Renáta Zolnaiová z projektu SPOTs.

Objavuje sa na festivale len tradičná a známa kuchyňa alebo aj špeciality, ktoré našinci nepoznajú?

Komunity pripravujú v rámci festivalu polievky, čo poznajú z krajín, odkiaľ pochádzajú. Preto sa v minulosti určite stalo, že návštevníci ochutnali polievku, akú nikdy predtým nepoznali. Dokonca si dovolím tvrdiť, že sa to deje vo väčšine prípadov. Tento rok chystáme tiež špeciálnu novinku. Pre návštevníkov sme pripravili Knihu košických polievok plnú súťažných receptov z posledných troch ročníkov Polievkového festivalu.

Veľké zastúpenie na festivale majú teda exotickejšie chute. Ako na ne návštevníci reagujú?

Pred dvoma rokmi, keď som sa na Polievkovom festivale zúčastnila ako návštevník, som patrila medzi malú skupinku šťastlivcov, ktorým sa podarilo ochutnať bryndzovú polievku od poľskej komunity. Tá sa zjedla medzi prvými. Menej obľúbenými sú pikantné alebo vegetariánske druhy, no práve takej polievke sa podarilo minulý rok zvíťaziť. Bola to žltá agropolievka od komunity záhradkárov a priaznivcov kreatívneho prístupu k vareniu.

Účastníci mali možnosť ochutnať 32 rôznych polievok.

Účastníci mali možnosť ochutnať 32 rôznych polievok.

Všimli sme si, že v minulých ročníkoch sa mohli zapojiť aj združenia, čo s menšinou príliš spoločné nemali. Môže sa teda zapojiť akýkoľvek podnikateľ či združenie?

Väčšina členov týchto skupín robila rôzne aktivity v rámci našich projektov. Príkladom môže byť módna značka VYVA z Výmenníka Važecká či Debnička od babičky, s ktorými sme spolupracovali vo Výmenníku Wuppertálska. Vďaka tejto spoločnej skúsenosti sme im umožnili prezentovať sa aj na festivale. Rozhodujúcim faktorom sú naše vzájomné dobré vzťahy a partnerstvá.

V súčasnosti spoločnosťou silne rezonuje téma utečencov. Polievkový festival je o rozmanitosti a menšinách. Chystáte sa nejako zapojiť do festivalu aj túto tému?

Tohto roku organizujeme deň pred Polievkovým festivalom diskusiu s jeho účastníkmi z minulých rokov. Ide o osobnosti iných národnostných menšín, ktorí trvalo žijú v Košiciach a blízkom okolí. Skôr ako momentálny problém by sme chceli návštevníkom ukázať, že tí iní sú v podstate rovnakí ako my, len sa odlišujú kultúrnymi zvyklosťami. Diskusia sa uskutoční 9. októbra o 18:00 hod. v priestoroch kasárenskej kaviarne Papa.

Ďakujem za rozhovor.

Erik Oravec
Foto: archív SPOTs

Tanečné vystúpenie z roku 2014 – Fatimka a FatimaS

Tanečné vystúpenie z roku 2014 – Fatimka a FatimaS.

Návštevníci festivalu ochutnajú aj tento rok rozmanité polievky.

Návštevníci festivalu ochutnajú aj tento rok rozmanité polievky.

Špenátovo zemiaková polievka od šéfkuchára

Malý návštevník Polievkovéh festivalu 2014 copy

Chceme ťa! Lebo máš štýl. Poznáš synonymický rad. Kamošíš sa s rytmickým krátením. Íčka pre teba nie sú problém. Ale najmä preto, že oči máš neustále otvorené. (Aj uši a obzory.) Chýba ti už len jediné. Novinárske portfólio. Praxou u nás si ho vytextuješ. Zajtrajšie noviny ponúkajú prax pre študentov. Nahliadni s nami do sveta žurnalistiky. Napíš nám na info@zajtrajsienoviny.sk.

Tags: , , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Polievkový festival prináša okrem jedla aj zmysel pre toleranciu

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems