Domáce espresso? Možno.

| Seriál | 20. 9. 2015

Uvedomujem si, že týmto článkom možno mnohých čitateľov naštvem, alebo sklamem, ale pokúsim sa odpovedať na veľmi časté otázky. Ako si doma pripraviť kvalitné espresso? Ktorý stroj je na to vhodný, najlepší?

Je pravdou, že aj v domácich podmienkach sa dá pripraviť kvalitné espresso, ale… počítajte s investíciou niekoľko tisíc eur a ani tá nemusí byť zárukou, že sa vám podarí vyčarovať skutočne prvotriedny nápoj. Ku kvalitnému espressu okrem špičkového vybavenia totiž patrí aj kvalitná údržba (s ktorou sa nestretávame na 100% ani v mnohých prevádzkach). Každý jeden excelentný shot espressa predpokladá niekoľko testovacích káv, čo sa vylievajú a na nich si skúsený barista odskúša kvalitu kávy, nastaví spôsob mletia. Ten okrem iného zohľadňuje aj aktuálne počasie a samozrejme pracuje rutinne pri utláčaní kávy v páke, má predhriate šálky a mnoho ďalších faktorov, ktoré sa vám v domácich podmienkach podarí len ťažko nahradiť či ovplyvniť.

V každom prípade existuje alternatíva, čo môže v tomto smere pomôcť kávychtivému nadšencovi. Je to AEROPRESS. Tento neuveriteľne jednoduchý nástroj vyvinul Alan Adler v roku 2005, keď veľa cestoval a trápilo ho, že si na cestách nemôže pochutnať na kvalitnom espresse. Keďže Adler je veľký vynálezca (je autorom viac než 40 patentov, z ktorých mnohé využíva aj NASA), vymyslel veľmi jednoduchý a ľahko prenosný systém, pomocou ktorého síce špičkové espresso nepripravíte, ale výsledný nápoj bude veľmi príjemný a zo samotnej kávy vyťaží podstatne viac jej chuťového a aromatického potenciálu, než je tomu pri nesprávne pripravenom espresse. V aeropresse si pripravíte približne dve dcl nápoja. A ten môžete popíjať dlhší čas. Samotná príprava je jednoduchá a zábavná a nekladie žiadne veľké nároky na zručnosť a skúsenosti. Navyše, cena aeropressu sa pohybuje v rádoch niekoľkých desiatok eur, čo je smiešna suma aj v porovnaní s tým najlacnejším strojom na espresso. V 19. čísle prinesieme konkrétne tipy, ako si kvalitnú kávu pripraviť aj doma.

Káva s vami aj vo vás, priatelia!

Juraj Karlík z HalmiCaffe
Foto: archív HalmiCaffe

image1

Chceme ťa! Lebo máš štýl. Poznáš synonymický rad. Kamošíš sa s rytmickým krátením. Íčka pre teba nie sú problém. Ale najmä preto, že oči máš neustále otvorené. (Aj uši a obzory.) Chýba ti už len jediné. Novinárske portfólio. Praxou u nás si ho vytextuješ. Zajtrajšie noviny ponúkajú prax pre študentov. Nahliadni s nami do sveta žurnalistiky. Napíš nám na info@zajtrajsienoviny.sk.

Tags: , , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Domáce espresso? Možno.
  1. […] 17. čísle Zajtrajších novín sme písali, že kvalitnú kávu v domácich podmienkach je možné pripraviť aj inak, ako pomocou […]

    Komentoval AEROPRESS – kávovar vynálezcu z NASA | Zajtrajšie noviny dňa 19.10.2015 o 07:38:50







Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems