Vynikajúca káva s plnou, nádhernou, zamatovou či pevnou „crémou”. Poznáte to?

| Seriál | 23. 8. 2015

Slovo „créma” opisuje zvyčajne tenkú vrstvu peny na povrchu espressa. Je až prekvapivé, ako je créma pre mnohých kávičkárov v podstate synonymom kvality kávy. Pritom s ňou v zásade nemá nič spoločné. Poďme sa na to pozrieť trocha bližšie.

Čo je to vlastne tá créma? Je to vrstva spenených emulgovaných tukov, ktorá môže mať podľa zloženia kávy, spôsobu praženia či samotnej prípravy rôznu hrúbku, konzistenciu či trvácnosť. Za crému je zodpovedná najmä robusta. Preto sa vyskytuje hlavne pri kávičkách pripravovaných z kávových zmesí. Ďalším faktorom je spôsob praženia. Keďže čím intenzívnejšie a dlhšie je kávové zrno pražené, tým viac tukov sa z jej jadra uvoľní na jeho povrch, je zrejmé, že tmavšie pražená káva bude pravdepodobne vytvárať hutnejšiu a krajšiu penu.

kavicka

Z našich predošlých príspevkov však viete, že tie najkvalitnejšie, teda výberové kávy, sú produkované z jednodruhových arabík a pražené na nižší stupeň, než je bežné pri kávach na espresso. Z toho teda vyplýva, že créma nie je žiadnym ukazovateľom alebo indikátorom kvality kávy. Len pekne vyzerá. Bolo by však chybou, myslieť si, že kvalitná káva nevyprodukuje žiadnu penu. Pri dnešných odborných degustáciách je créma hodnotená iba poznámkou, či ju má, alebo nemá a keď sa niekedy dostanete na baristickú súťaž, uvidíte, že aj odborný komisári a porodcovia odhrnú jemne crému lyžičkou a ochutnávajú priamo kávu.

Čiže, hor sa vychutnávať kvalitnú kávu a crémou sa nenechajte pomýliť.

Káva s vami aj vo vás, priatelia!

Juraj Karlík z HalmiCaffe
Foto: archív HalmiCaffe

Chceme ťa! Lebo máš štýl. Poznáš synonymický rad. Kamošíš sa s rytmickým krátením. Íčka pre teba nie sú problém. Ale najmä preto, že oči máš neustále otvorené. (Aj uši a obzory.) Chýba ti už len jediné. Novinárske portfólio. Praxou u nás si ho vytextuješ. Zajtrajšie noviny ponúkajú prax pre študentov. Nahliadni s nami do sveta žurnalistiky. Napíš nám na info@zajtrajsienoviny.sk.

Tags: , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Vynikajúca káva s plnou, nádhernou, zamatovou či pevnou „crémou”. Poznáte to?

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems