Stručne o mletí kávy

| Seriál | 1. 6. 2015

V našom seriáli o káve sme vám predstavili už niekoľko zaujímavostí. Hovorili sme o tom, ako správne pripraviť cappuccino, espresso alebo čo to vlastne to ristretto je. Dokonca sme vám predstavili staré známe koťogó. Zakaždým sme však prízvukovali, že najdôležitejšie je mať skutočne kvalitnú kávu, ktorá musí byť čerstvo namletá. A správne namletá.

Určite poznáte ten charakteristický zvuk elektrického mlynčeka, ktorý sprevádza prípravu každého jedného espressa vo vašej obľúbenej kaviarni. Mlynčeky predstavujú najvhodnejší spôsob mletia kávy: drvením medzi dvomi mlecími kameňmi. Tento spôsob zaručí to, že kávové zrná sú pomleté naozaj rovnomerne a dokonca si môžete nastaviť požadovanú hrúbku mletia. Správne namletie kávy pre konkrétnu vybranú metódu prípravy kávy je hádam tým najdôležitejším krokom. Príprava kávy, čo vyžaduje vystaviť pomletú kávu horúcej vode na dlhší čas, potrebuje hrubšie pomleté kávové zrná. Napríklad stredne mletá káva (pripomína hrubší piesok) sa používa pri alternatívnej príprave Chemex, kde sa káva extrahuje podstatne dlhšie, ale ponúka oveľa bohatšiu a intenzívnejšiu chuť, než napríklad káva pripravená cez koťogó. Naopak, na prípravu espressa (a nápojov na jeho báze) potrebujeme kávové zrná zomlieť na veľmi jemno.

Povedané jednoducho, ak sú kávové zrná pomleté jemnejšie ako je potrebné, káva chutí pripálene až horko, je takpovediac preextrahovaná. Naopak, ak je káva príliš hrubá, výsledný nápoj je bez chuti a je príliš vodnatý.

Budeme sa opakovať, ale úplne najvhodnejšie je mlieť kávu bezprostredne pred prípravou. Neexistuje totiž dokonalejšia ochrana tej magickej chuti a neprekonateľnej arómy, než jej vlastné kávové zrno.

Michal Kuchta z HalmiCaffe
Foto: archív HalmiCaffe

Mletie_DSC_0259

Chceme ťa! Lebo máš štýl. Poznáš synonymický rad. Kamošíš sa s rytmickým krátením. Íčka pre teba nie sú problém. Ale najmä preto, že oči máš neustále otvorené. (Aj uši a obzory.) Chýba ti už len jediné. Novinárske portfólio. Praxou u nás si ho vytextuješ. Zajtrajšie noviny ponúkajú prax pre študentov. Nahliadni s nami do sveta žurnalistiky. Napíš nám na info@zajtrajsienoviny.sk.

Tags: , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Stručne o mletí kávy

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems