Pijete pravé espresso?

| Seriál | 23. 3. 2015

Každý ho pozná, takmer každý ho pije. Nie každý však vie, čo to vlastne je a či je práve tá šálka kávy, ktorú si vychutnáva vo svojej obľúbenej kaviarni, skutočným espressom.

Názov espresso pochádza z Talianska a kľúčovým pojmom je rýchlosť. Najmä rýchlosť prípravy. Od prvých espresso strojov do dnešnej doby sa príprava kávy týmto spôsobom zrýchlila z pôvodných cca 6 minút na dnešných necelých 30 sekúnd. Samozrejme nemenej dôležitým faktorom je aj kvalita nápoja. Podľa dnešnej definície je espresso spôsob prípravy kávy, ktorý sa zo 7 g čerstvo namletých kávových zŕn extrahuje v espresso stroji po dobu približne 25 sekúnd pri teplote 90 °C a pod tlakom 9 barov. Jednoduché, však? Tak kde je problém?

Na výslednej podobe, chuťových a aromatických vlastností espressa má vplyv viacero faktorov. Mnohé z nich sú u nás žiaľ žalostne zanedbávané. Čerstvosť a kvalita samotnej kávovej suroviny je však globálny problém. Čerstvá káva musí byť expedovaná vo forme nápoja najneskôr do 2 týždňov od upraženia, pričom mletá musí byť bezprostredne pred samotnou prípravou.

Objem espressa by mal byť pri správnom namletí kávy a dodržania doby extrakcie približne 30 ml, vrátane krémovej peny na povrchu. V takomto objeme však nedostanete v drvivej väčšine našich kaviarní ani ten najmenší kávový nápoj – ristretto. Väčší objem znamená dlhšiu dobu extrakcie, počas ktorej sa do nápoja uvoľňuje veľké množstvo látok, ktoré devalvujú chuťové a aromatické vlastnosti kávy a nepriaznivo pôsobia na trávenie a centrálny nervový systém.

Tak čo, pijete vo svojej obľúbenej kaviarni skutočne espresso?

Nabudúce budeme v krátkom seriáli o káve pokračovať už spomínaným ristrettom.

Juraj Karlík z HalmiCaffe
Foto: HalmiCaffe

1 kavicka_dsc_0117_1

Chceme ťa! Lebo máš štýl. Poznáš synonymický rad. Kamošíš sa s rytmickým krátením. Íčka pre teba nie sú problém. Ale najmä preto, že oči máš neustále otvorené. (Aj uši a obzory.) Chýba ti už len jediné. Novinárske portfólio. Praxou u nás si ho vytextuješ. Zajtrajšie noviny ponúkajú prax pre študentov a ďalších záujemcov. Nahliadni s nami do sveta žurnalistiky. Napíš nám na info@zajtrajsienoviny.sk.

Tags: , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Pijete pravé espresso?

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems