Fotografie na zjedenie

| Rozhovory, Téma čísla | 9. 2. 2015

Trend blogovania a vytvárania fotografií s príbehom je za štartovaciou čiarou a beží takmer každý. A každý svojím tempom. Myslím si, že niekde vpredu je Alie Lengyelová (23), Košičanka, ktorej práca si našla množstvo internetových fanúšikov. Je súčasťou tímu medzinárodnej fotobanky Stocksy, na svojom webe uverejňuje recepty s chutnými fotografiami a vyrába zdravé sušienky pre psov. 


Tvoje fotografie sú hravé, často mám pocit, že sa pri práci vraciaš do minulosti, k tradíciám, no na každej je nový nápad a autorský rukopis. Čím sa pri práci riadiš?

Som spontánna. Neviem sa niečím riadiť, ani nesedím nad jednou fotkou hodiny. Pri výbere rekvizít viem hneď, ako ich využijem na minimálne desiatich fotkách. Najhoršie je to vždy, keď objavím starožitníctvo, vtedy nakupujem zásadne už s vopred vybratou čiastkou peňazí, aby som uchránila náš rozpočet.

Hráš sa ešte dlho s postprodukciou, alebo sa snažíš o čo najautentickejšiu fotografiu?

Hrám sa s postprodukciou, ale vo väčšine prípadov ide o minimálne úpravy, dotiahnutie v zmysle krajšieho vykontrastovania, prípadne doostrenia.

Sú vo fotografovaní dôležité podľa teba trendy?

Nikdy som sa nad tým takto nezamýšľala. Možno preto, že fotografovanie neberiem ako prácu, ale ako hobby, ktoré ma napĺňa a teší. Vždy som strávila hodiny nad ukladaním pekných fotiek do počítača a rada som sa k nim po čase vracala (robím to do dnes). Našla som sa v štýle, ktorý prišiel prirodzene. Veci fotím tak, ako to v danom momente chcem, cítim, pravidlá mi neboli odjakživa blízke. Takže rada pre začínajúcich fotografov, fotiť od rána do večera, všetko čo je vášmu srdcu blízke a hľadať si tú svoju cestu, ona sa po čase krásne ukáže.

“Verím v silu banánov a nedám dopustiť ani na poriadny krvavý steak.“ – Alie Lengyelová

Tých nápadov, fotografií a blogov je dnes toľko, že niekedy je ťažké medzi nimi vytŕčať a priniesť niečo nové. Ako vnímaš túto situáciu? Je konkurencia veľká?

Blogov je milióndvestopädesiat. A hoci mám tie o jedle najradšej, najviac sa aj tak teším z kuchárskych kníh, ktoré krásne voňajú a pekne sa vynímajú v mojej knižnici. Čo sa týka konkurencie, tá je super, lebo ťa ťahá hore. Niet nad ranný budíček, keď si na instagrame rolujem pekné príspevky a potom utekám do kuchyne, aby som upiekla lievance s jahodami a čerstvou šľahačkou.

Na tvojom webe máš množstvo fotografií spojených s receptami, rada varíš?

Zbožňujem varenie, aj keď pred rokmi dozadu by som túto vetu asi nepovedala. Recepty uverejňujem preto, lebo z fotiek sa ešte nik nenajedol. Nemôžem byť predsa egoista a o tie dobroty sa s nikým nepodeliť. Preto ten web, a preto toľko stále pribúdajúcich receptov. 

Ty si celkom aj za zdravšiu stravu však?

Ako by povedal kamarát Zdeněk: „Tuk je chuť!“ Ale zdravá strava je super. Verím v silu banánov a nedám dopustiť ani na poriadny krvavý steak. No palacinky sú u mňa aj tak číslo jeden, ale z čerstvého plnotučného mlieka a bezlepkovej múky. A používam veľa kokosu, ráno bez milkshake-u sa u nás neráta. Snažím sa používať ľahšie stráviteľné alternatívy do našich bežne zaužívaných pokrmov.

3

Je náročnejšie jedlo navariť, alebo ho potom zaujímavo vyfotografovať?

Je náročnejšie vydržať a nezjesť jedlo skôr, ako ho naaranžujem a vyfotím. Niekedy mi to trvá a obed mi pri tom úplne vychladne.

Jednou z tvojich aktivít je aj sušienkovo.sk. Prečo nápad piecť sušienky pre psy?
A prečo nie. Naša fenka Sušienka nás inšpirovala a prišli sme na to, že najpríjemnejšia cesta bude práca s chlpáčmi. Tešia nás spokojné bruška našej chlpatej klientely, milé fotografie, ktoré nám denne posielajú a ešte viac ich opätovný záujem o objednávky.

Svoj fotografický talent uplatňuješ aj v tejto biznis sfére. Ja osobne si myslím, že vaše sušienky predávajú najmä fotografie so Sušienkou.

Mali sme neskutočné šťastie na túto skvelú povahu, je maximálne priateľská, trpezlivá, učenlivá, fotogenická. Nedokážem posúdiť, čo predáva, ale viem, že za celým Sušienkovom stojí práve Sušienka. Ona je hnacím motorom, denno-dennou inšpiráciou a mojou najlepšou priateľkou.

Si súčasťou tímu fotobanky Stocksy. Čo pre teba táto práca znamená?
Makať ešte viac ako doteraz. Deň bez fotografovania sa neráta, pracujem nepretržite, slovo víkend u nás znamená niečo úplne iné, ale to poznajú všetci workoholici.

Ďakujem za rozhovor. 

Gabriela Krestián Kuchárová
Foto: Alie Lengyelová 

6

Alie Lengyelová vyštudovala gymnázium a dva roky nadstavby na Filmovej škole v Košiciach. S priateľom sa presťahovala do Prahy, kde sa venuje fotografovaniu, vareniu, jedeniu, Sušienke a Sušienkovu. Nevie odolať palacinkám a hoci by človek podľa fotografií povedal, že je romantička, má len jednoducho rada kvety a z nich najviac tulipány.

Chceme ťa! Lebo máš štýl. Poznáš synonymický rad. Kamošíš sa s rytmickým krátením. Íčka pre teba nie sú problém. Ale najmä preto, že oči máš neustále otvorené. (Aj uši a obzory.) Chýba ti už len jediné. Novinárske portfólio. Praxou v Zajtrajších novinách si ho vytextuješ. Posily do redakčného tímu, hláste sa na info@zajtrajsienoviny.sk.

Tags: , , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Fotografie na zjedenie
  1. […] „Verím v silu banánov a nedám dopustiť ani na poriadny krvavý stejk.“ […]

    Komentoval Také boli Zajtrajšie noviny v roku 2015 | Zajtrajšie noviny dňa 14.12.2015 o 09:02:37







Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems