S jedlom sa zahráme!

| K13 a VÝMENNÍKY, Pozvánky | 30. 11. 2014

Kuchyňa je miestom mnohých tajomstiev. Ako malí sme nakúkali do skriniek, obdivovali lesk panvíc, skúmali svoj zdeformovaný obraz v lyžičke, ochutnávali a ovoniavali všetko, čo bolo po ruke a čudovali sa, prečo dáva mama do paradajkovej polievky aj to hnusné guľaté korenie a zelené lístočky, keď ich aj tak všetci nechajú na okraji taniera. Možno i tieto detské záhady kuchynského sveta odhalí 15. decembra výstava S jedlom sa nehráme. 

Interaktívny projekt z dielne Bibiany, medzinárodného domu umenia pre deti, pozýva škôlkarov a školákov do nadrozmernej kuchyne, aby im tu zaujímavo, poučne, bláznivo a hravo predstavil fenomén jedla vo všetkých jeho podobách. Výstava rozdelená do piatich tematických okruhov je určená deťom od troch rokov a navštíviť ju môžete v Kasárňach/Kulturparku, v budove Bravo.

Netradičné ihrisko

Prvá expozícia s názvom Ja jem, ty ješ, my jeme približuje deťom druhy chutí, tráviace procesy, čo v tele prebiehajú i odpoveď na večne opakovanú otázku, prečo musia zjesť aj zeleninu. Informácie sa dozvedia na veľkom ihrisku a zapamätajú si ich aj vďaka jednoduchým veršovankám. „Medzinárodný dom umenia pripravuje pre deti krásne projekty, hravé a inteligentné zároveň. S jedlom sa nehráme je už štvrtá výstava, ktorú v spolupráci s nimi organizujeme. Naposledy sme tu mali Dračiu stopu, interaktívnu cestu životom drakov,“ hovorí Tatiana Kozejová, produkčná K13.

„V horúcej peci, tam sa dejú veci!“ hlása veršovanka.

„V horúcej peci, tam sa dejú veci!“ hlása veršovanka.

Vstup do kuchyne vítaný

Ako to dopadne v ďalšej časti výstavy s názvom Čo sa odohralo v kuchyni, si domyslí každá mama. Sitká sa zrazu zmenia na prilby, vidličky na meče a začína sa rytiersky turnaj. Hrnce a varešky sú ideálnymi nástrojmi pre kakofonický koncert a formičky na vykrajovanie tvoria skvelú kulisu na kredencové divadielko a vareškovú bábkohru O pampúšikovi. Kým do kuchýň doma majú deti vstup zakázaný, tu sú viac než vítané. Pre istotu sa však v rúre na pečenie ukrýva žralok, ktorý upozorňuje na nebezpečenstvo.

V kredencovom divadielku sa bude hrať varešková bábkohra.

V kredencovom divadielku sa bude hrať varešková bábkohra.

Zožni si klas

Okruh s názvom Príbeh chleba sa začína na poli plnom obilia. „Chlieb vnímame ako symbol, tradíciu, niečo, čo chutí všade inde. Snažili sme sa deťom priblížiť, ako sa vyrába, že najprv musí niečo vyrásť, potom príde kombajn, melie sa múka, vzniká cesto… Každé dieťa by malo tento proces poznať,“ vysvetlila na tlačovej konferencii k otvoreniu výstavy v Bratislave dramaturgička projektu Saša Broadhurst-Petrovická. Postup výroby je na výstave predstavený výtvarnou formou a deti sa môžu do procesu pečenia aj priamo zapojiť. 

Príbeh chleba sa začína na poli s obilím.

Príbeh chleba sa začína na poli s obilím.

S kuchárskou čiapkou na hlave

Predposledná časť výstavy nabáda deti k tomu, aby sa s jedlom poriadne pohrali. Na špeciálne prestretom stole s kuchárskou čiapkou a v zástere objavia historické formy varenia, od opekania na ohni po zohrievanie v mikrovlnnej rúre. Porozoberajú torty a prasaciu hlavu plnú jaterníc a „uvaria“ aj vlastné dobroty poskladané do jedlých obrazov z ovocia a zeleniny. Materiál, z ktorého sú pochúťky vyrobené, však nie je na jedenie, preto pozor, aby sa z celého jabĺčka nestalo to známe, nahryznuté.

V prasacej hlave sa ukrývajú zabíjačkové dobroty.

V prasacej hlave sa ukrývajú zabíjačkové dobroty.

Niekde zúri Hladoška

Záverečná časť výstavy zoberie návštevníkov na cestu okolo sveta, aby im predstavila najznámejšie a najtypickejšie jedlá rôznych krajín. Súčasťou výtvarnej inštalácie je aj Hladoška, objekt, ktorý sa deťom snaží citlivo pripomenúť, že k jedlu by sme mali mať rešpekt, pretože nie všade je ho dostatok.

Súčasťou výstavy je množstvo informačných tabuliek so zaujímavosťami, na ktoré organizátori natrafili pri jej tvorbe a nechceli sa ich vzdať. Deti, ale aj dospelí sa dozvedia, koľko potravy zje človek za život, ako sa povie po japonsky dobrú chuť, kto je patrónom chleba, kedy je Svetový deň vody alebo ako dlho trvali stredoveké hostiny. Výstava potrvá do konca februára.

Veronika Samková
Foto: archív Bibiany

Najlepším hudobným nástrojom je jednoznačne hrniec.

Najlepším hudobným nástrojom je jednoznačne hrniec.

Veselí maskoti v kuchynskom brnení.

Veselí maskoti v kuchynskom brnení.

Dramaturgička Saša Broadhurst-Petrovická (vľavo hore), autorka výtvarno-priestorového riešenia Barbora Peuch a hlavná autorka výstavy Magdaléna Fábryová (vpravo dole).

Dramaturgička Saša Broadhurst-Petrovická (vľavo hore), autorka výtvarno-priestorového riešenia Barbora Peuch a hlavná autorka výstavy Magdaléna Fábryová (vpravo dole).

Chceme ťa! Lebo máš štýl. Poznáš synonymický rad. Kamošíš sa s rytmickým krátením. Íčka pre teba nie sú problém. Ale najmä preto, že oči máš neustále otvorené. (Aj uši a obzory.) Chýba ti už len jediné. Novinárske portfólio. Praxou v Zajtrajších novinách si ho vytextuješ. Posily do redakčného tímu, hláste sa na info@zajtrajsienoviny.sk.

Tags: , , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: S jedlom sa zahráme!

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems