V Košiciach sa rozbieha debničkovanie, domáce produkty ponúka aj ROZEL

| Predstavujeme, Téma čísla | 8. 9. 2014

Postupným príchodom jesene prijímame menej slnečnej energie a musíme sa vyrovnať so zmenami počasia. Práve tie môžu negatívne vplývať na náš organizmus a dôležitý je preto príjem vitamínov, najlepšie vo forme čerstvého ovocia a zeleniny. Ale je to ovocie naozaj čerstvé? Záhradkári sa pri tejto otázke len pousmejú, supermarkety nás presvedčia o kvalite a nízkej cene a trhoví predajcovia o pozitívach domáceho pestovania. No mnohí sa nedali nachytať na „čerstvé“ ovocie, ktoré dozrelo v kamióne či na zeleninu, čo sa na trh dostala z poľského veľkoobchodu. Hoci ju predáva usmiata starenka. Aj v Košiciach je viac možností, ako na tanier dostať čerstvé domáce produkty. No za vyššiu cenu.

Nádielka v debničkách

Pri zadaní slova debničkovanie na internete nájdeme viacero web stránok, ktoré ponúkajú domáce a čerstvé produkty. No takmer všetky pôsobia na západnom Slovensku. Na „čerstvejšie“ časy svitá aj Košiciam. Princíp debničkovania rozbieha stránka www.debnickaodbabicky.sk„Základom je webová stránka, cez ktorú si kupujúci vyberajú produkty. Ďalšou podmienkou je kúpa dvoch drevených debničiek. Tie budú označené a nebudú sa zamieňať s debničkami iných zákazníkov. Kupujúci si na internete vyberie tovar a zaplatí ho bankovým prevodom alebo kartou. My mu ho potom donesieme v jeho debničke na dané miesto, alebo za príplatok priamo domov. Ďalší tovar mu doručíme v druhej debničke a vyzdvihneme si tú prvú, už prázdnu. Objednané produkty odovzdáme vždy vo štvrtok o šiestej na vytýčenom mieste, no objednať si ich zákazník musí vždy do utorka do 22:00 hod. Tento časový harmonogram sme udali kvôli finančným prevodom, a aby sme stíhali zabezpečiť toľko tovaru, koľko si zákazníci zakúpia,“ vysvetľuje princíp debničkovania Tomáš Kollár, zakladateľ Debničky od babičky.

Ovocie od farmárov z vášho okolia

Niektorí debničkoví dodávatelia fungujú na princípe prekvapenia, že nikdy neviete, čo dostanete, alebo prednastavených debničiek, kde ponuka je dopredu daná. Do Debničky od babičky si vyberáte podľa svojich chutí. „Naša debnička nie je prednastavená, lebo je to obmedzujúce. Nechceme, aby zákazník dostal niečo, čo nechce a aby to vyhadzoval. Sme proti plytvaniu,“ ozrejmuje Tomáš. Najväčšie pozitíva debničkovania ako komunitného systému nekotvia len vo výbere tovaru. „Debničkovanie predstavuje podporu lokálneho trhu. Produkty pochádzajú od domácich pestovateľov a výrobcov a sú ekologické. Nedorástli v kamióne, ale na poli. Ďalšou výhodou je sezónnosť, pretože ponúkame produkty pestované v danom období,“ vymenúva Tomáš. Svojich dodávateľov a pestovateľov si vyberala na základe osobných skúseností a ich produkty dobre pozná: „Dodávateľov máme zatiaľ z Rozhanoviec, Komároviec, Buzice, Krásnej, Barce, Poproča a Trsteného pri Hornáde. Časom chceme produkty rozšíriť o mliečne produkty, džemy, sušené ovocie, bylinky, pečivo a pod. No na podporu takýchto domácich produktov musia mať výrobcovia schválenú malovýrobu a aj my sa budeme musieť technicky zabezpečiť, čiže rôznorodosť produktov bude pribúdať postupne.“

V Debničke od babičky nájdete domácu čerstvú zeleninu. Foto: Tomáš Tkáčik

V Debničke od babičky nájdete domácu čerstvú zeleninu. Foto: Tomáš Tkáčik

Bio či nebio?

Dnes sa slovo bio ohýba takmer na každom rohu, no podľa Tomáš Kollára je to len marketingový ťah. „Nebudeme ľuďom hovoriť, že naši farmári nepostrekujú a že ich produkty sú bio, veď našu klímu ovplyvňuje okolité prostredie, ktoré biologicky čisté určite nie je. Náš hlavný farmár vyštudoval poľnohospodársku školu v Nitre, je inžinier vo svojom odbore, jeho rodičia sú farmári, čiže sa v tom vyzná. Dokáže vypestovať vhodnú potravinu, poznáme ho a veríme mu, ako aj ostatným dodávateľom.“

Hoci je cena potravín v debničkách vyššia, podľa ich dodávateľov je primeraná ponuke. „Nebudeme sa zameriavať len na ovocie a zeleninu. Časom sa chceme rozrásť na veľké množstvo komodít a ak by si to chcel človek každý týždeň všetko nosiť, strácal by čas, energiu a financie na benzín. Dodávatelia sú viacerí a musíme ich všetkých obehať. Ľuďom uľahčíme nákup, časom im dáme viac produktov naraz a netreba zabúdať, že platia za domáce kvalitné potraviny,“ dodáva Tomáš.

V rámci Košíc pôsobí ešte stránka www.dodebnicky.sk, ale s jej prevádzkovateľom sa nám nepodarilo spojiť.

ROdinná ZELenina

Čerstvé ovocie a zeleninu môžete kúpiť aj bez sprostredkovateľa, priamo od pestovateľa. František Nosáľ pôsobí na malom hospodárstve v Rozhanovciach a „roľníčenie“ takpovediac zdedil. „Naša rodina pestuje ovocie a zeleninu niekoľko generácií po sebe, v prvom rade pre vlastnú potrebu. To, čo je navyše, tak ako to bolo vždy na vidieku zvykom, sa ponúkalo na trhu pre obyvateľov blízkych Košíc, prípadne známym a širšej rodine. Jedinou novinkou, ktorú priniesla doba, je vyžívanie internetu a facebooku, na ktorom fungujeme viac ako rok,“ odpovedá František na otázku, ako dlho pestujú domáce produkty. Ponuku produktov nájdete na stránke www.rozel.sk, kde vyplníte kontaktný formulár a po vzájomnej dohode si necháte tovar priniesť na určené miesto do Košíc, priamo domov, alebo si ho necháte zaslať na dobierku do 24 hodín. Vyzdvihnúť si ho môžete aj priamo na hospodárstve ROZELu.

Kilogram červenej papriky výberovej kúpite na stránke www.rozel.sk za 3 eurá. Foto: archív ROZELu

Kilogram červenej papriky výberovej kúpite na stránke www.rozel.sk za 3 eurá. Foto: archív ROZELu

Zo záhrady na stôl

A prečo vyplňovať formulár alebo cestovať niekoľko kilometrov, keď supermarket stojí pred blokom? Kvôli chuti čerstvých a zdravých domácich plodín. Františkova rodina pestuje tradičným spôsobom a dôraz pritom kladie na kvalitu, nie kvantitu. Aj bez označenia BIO: Na označenie produkcie BIO, podľa platnej legislatívy, je nevyhnutné mať certifikát, ktorý je náročný finančne, ale hlavne časovo a z týchto dôvodov o certifikácii ani neuvažujeme. Pestujeme však klasickým organickým spôsobom výlučne v pôde, nie v hydropónii, s používaním maštaľného hnoja a minimalizáciou chemického ošetrenia, ktoré využívame len v prípade kalamitného výskytu škodcov, aj to len pri niektorých plodinách,“ hovorí František.

V priebehu roka si môžete vyberať zo sezónnej ponuky produktov, čo vyrástli malom rodinnom hospodárstve, a sami tak rozhodnúť, či podporíte domáci trh. „Práve zákazníci určia, či sa ľudia so skúsenosťami vrátia k pestovaniu, alebo nie. Súčasná úroveň cien v supermarketoch dostatočne zabezpečuje hlboký nezáujem verejnosti o pestovanie, ako činnosť, ktorú by mali jednotlivci vykonávať či už popri práci, alebo ako hlavnú činnosť na obživu rodiny,“ vysvetľuje František. A hoci je rovnako ako aj pri debničkovaní cena častokrát vyššia než v obchodoch, platíte za kvalitu a zapamätateľnú chuť produktov, ktoré „vyrástli u nás doma“.

Aktuálnu ponuku ovocia a zeleniny a viac informácií nájdete na www.rozel.sk a FB profile Zo záhrady na stôl.

Gabriela Krestián Kuchárová

Tekvica Hokaido je ideálna na sladké dezerty aj slané jedlá. Foto: archív ROZELu

Tekvica Hokaido je ideálna na sladké dezerty aj slané jedlá. Foto: archív ROZELu

Vaše ohlasy a názory na články v Zajtrajších novinách, či na samotné noviny, alebo spoločenské témy, môžete posielať na info@zajtrajsienoviny.sk.
Z uverejnených listov čitateľov vyberieme jeden, ktorý získa konzumné v košickej raňajkárni Rozprávka v hodnote 10 eur.

Tags: , , , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: V Košiciach sa rozbieha debničkovanie, domáce produkty ponúka aj ROZEL

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems