Umelo vyvolané tešenie funguje (?)

| Skutočné príbehy, Téma čísla | 5. 4. 2014

Máte zlý deň, je vám smutno, nevidíte žiaden dôvod na radosť. Ten, kto by vás rozveselil, nie je naporúdzi. Rýchla pomoc – aplikujte tešbu. Nemýlim sa, nejde o preklep. Tešba je vynález výtvarníka Erika Sikoru (1986), ktorú odvodil z tešenia sa. Na YouTube koluje jeho desaťminútové video s jasnými inštrukciami, ako si urobiť deň radostnejším.

Extrakt radosti

Sikora hovorí o svojom objave s vlastným telom ako o umelo vyvolanom tešení sa. Začnete triasť rukami, poskakovať od radosti, zúrivo sa usmievate od ucha k uchu. V momente, keď sa prestanete hanbiť a stratí sa pocit trápnosti, zruší sa aj vaša sebakontrola a vytryskne z vás extrakt naozajstného pravdivého tešenia sa. Ako autor opisuje: „Na začiatku máte čosi nepatričné a umelé a na konci čistú originálnu radosť. Dlho po tom sa rozlieha dobrý fyzický a psychicky pocit.“ Erik Sikora si myslí, že by tento akt mohol zlepšiť náladu sveta a približuje možnosti šírenia. Cestu náboženstva a športu argumentačne zamieta. Treťou alternatívou, ako nádejný objav šíriť, je formou hudby. A tak sa autor podujal založiť hudobný projekt Džumelec. (Lebo „dž“ je super hláska.)

Video Tešenie si každopádne treba pozrieť. Čo pozrieť? Aplikovať! Samozrejme, že som si tešbu po náročnom dni sama vyskúšala. Účinkuje perfektne. Napätie sa stratí ako mávnutím prútika. A to, že nad vami mávne rukou vaše okolie, si nevšímajte. Ten pocit uvoľnenia a vnútornej harmónie stojí za to. Len netreba podvádzať. Skutočne sa musíte zbaviť sebakontroly. Inak ten vrchol nepríde…

Vyskúšajte si to na koncerte

Výstava Erika Sikoru s názvom Tešenie prebehla vo februári a marci v bratislavskej Open Gallery. Bola to zmes retrospektívy aj nových vecí. Z aktuálnych sa premietali videá Domáci vodopád a Tešenie. To môžete vidieť na internete. V Košiciach chce Erik v projekte pokračovať vo forme živých pokusov na ňom samom. Chystá koncert v Tabačke, kde odprezentuje pesničky spomínaného projektu Džumelec. „Chcel by som, aby koncert vyústil do happy hardcore štýlu, aby som zistil, či vie takýmto spôsobom vzniknúť tešenie sa. Vo videu som si vyskúšal úlohu guru tešenia a na koncerte zistíme, či to dokážem aj naživo.“ Autora k téme priviedol fakt, že existujú veci, s ktorými sa nevedel citovo vysporiadať: „Napríklad rozkvitnuté stromy. To je taká super vec, že neviem, čo s ňou robiť. Cítim sa malý, blbý a hlúpy oproti tomu, aké je to super. Dá sa to odfotiť, aby vznikli pekné fotografie, dá sa to natočiť, ale stále mi to pripadá málo. Tak som sa z toho začal len tešiť.“ Sikora tento jav stále skúma, závery zatiaľ nie sú jasné, no aj reakcie divákov čo-to napovedia: „Výborná iniciatíva! Premyslená do detailov, krásna myšlienka aj posolstvo. Máš moju plnú podporu, idem na toooooo. Nech žije detská radosť a skákanie od radosti.“ (Reakcia na internete.) Avšak na začiatku bolo samotné zverejnenie videa pre autora dilemou: „Pre mňa je toto Tešenie zlomové v tom, že keď som ho natočil, nevedel som, či ho skryť, alebo niekomu ukázať. Vedel som, že po ňom sa už nemôžem nikdy tváriť seriózne. Všetko je odkryté. Sú tam veci, za ktoré by som sa mohol hanbiť. A tak to funguje aj u diváka, ktorý v sebe nájde niečo, čo skrýva a neurobil by to verejne, hoci sa z toho teší.“

Na zastávke autobusu v centre Košíc vymieňam každú nedeľu nápis. Hľadám vety, ktoré vyjadria nejaký rodinný príbeh. Príbeh, ktorý sa skrýva v domácnostiach a je tak štandardný, že sa s ním môže stotožniť a pousmiať potencionálne čo najviac ľudí čakajúcich na zastávke.“ Foto: Erik Sikora, v roku 2013

„Na zastávke autobusu v centre Košíc vymieňam každú nedeľu nápis. Hľadám vety, ktoré vyjadria nejaký rodinný príbeh. Príbeh, ktorý sa skrýva v domácnostiach a je tak štandardný, že sa s ním môže stotožniť a pousmiať potencionálne čo najviac ľudí čakajúcich na zastávke.“ Foto: Erik Sikora, v roku 2013

Erik Sikora hovorí, že humorná zložka v jeho tvorbe je dôsledkom odstraňovania civilizačnej sebakontroly. Foto: autorka

Erik Sikora hovorí, že humorná zložka v jeho tvorbe je dôsledkom odstraňovania civilizačnej sebakontroly. Foto: autorka

Humor v umení

Erik Sikora bol vlani nominovaný na cenu Oskára Čepana, najprestížnejšie ocenenie v súčasnom výtvarnom umení pre výtvarníkov do 35 rokov. Vo svojej videovizitke umelec hovorí, že humorná zložka v jeho tvorbe je dôsledkom odstraňovania civilizačnej sebakontroly. Tým pádom sa ani divák nemusí na nič hrať. „Humor je v umení háklivá vec, pretože by nemalo ísť o číru zábavu. Baví ma riskovať. V umení je risk v tom, že ho skúšam robiť s humorom a pritom to neprepáliť v bláznivú komédiu. Životné filozofie som skôr prijal od Lasicu a Satinského. Mám rád, keď je v srandovnej veci obsiahnutá hlbšia myšlienka,“ približuje Sikora. Špeciálnou skupinou Erikovej tvorby je vymýšľanie nápadov. Hranolky zo všetkého (z banánu, soleky, zeleru, slaniny…) mali zastúpiť výsostné postavenie zemiakov v tejto oblasti. Polievka v tégliku by sa predávala podobne ako káva so sebou a šúľanec v omáčke by mohol byť hitom slovenského tradičného fastfoodu. Podnikateľský nápad vníma sám o sebe ako umenie. Realizácia ho už nezaujíma, pretože by to zabilo čas na vymýšľanie ďalších nápadov. Erik sa nebojí priznať, že niektoré nápady nefungujú. Napríklad taká masáž cukríkmi tic tac človeku neprinesie svieži pocit. My ostatní odteraz vieme, že to už nemusíme skúšať.

Košičan Erik Sikora vyštudoval Nové média na AVU v Prahe. Momentálne učí v rodnom meste na Súkromnej strednej umeleckej škole filmovej fotografiu a video. V rámci umenia má najväčšie zážitky z hudby a beletrie. Známy a obľúbený je aj jeho klip k pesničke Zajace od skupiny Karpatské chrbáty. Je ženatý, má dve deti a na otázku, či jeho nápady prichádzajú aj počas hry s deťmi, odpovedá: „Takmer výlučne.“

Lucia Zacharová 

Hranolky urobené zo všetkého: zľava banán, kaleráb, zeler, slanina, jarná cibuľka plnená slaninou, jarná cibuľka plnená slanou tyčinkou, jablko. Foto: Erik Sikora

Hranolky urobené zo všetkého: zľava banán, kaleráb, zeler, slanina, jarná cibuľka plnená slaninou, jarná cibuľka plnená slanou tyčinkou, jablko. Foto: Erik Sikora

Tip na slovenský fastfood: šúľance so slanou omáčkou zo smotany, zelenej kari pasty a kôpru s mango čatní omáčkou. Foto: Erik Sikora

Tip na slovenský fastfood: šúľance so slanou omáčkou zo smotany, zelenej kari pasty a kôpru s mango čatní omáčkou. Foto: Erik Sikora

Vaše ohlasy a názory na články v Zajtrajších novinách, či na samotné noviny, alebo spoločenské témy, môžete posielať na info@zajtrajsienoviny.sk.
Z uverejnených listov čitateľov vyberieme jeden, ktorý získa konzumné v košickej raňajkárni Rozprávka v hodnote 10 eur.

Tags: , , , , , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Umelo vyvolané tešenie funguje (?)
  1. […] Umelo vyvolané tešenie funguje (?) […]

    Komentoval Čítali ste nás v roku 2014? | Zajtrajšie noviny dňa 26.01.2015 o 07:12:22







Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems