V Kasárňach polievkou proti vojne

| K13 a VÝMENNÍKY, Reportáž | 2. 11. 2013

Rovno za nosom, k najfarebnejšiemu stánku či najväčšiemu hrncu? Vybrať si, ktorým smerom sa na Polievkovom festivale pustiť skôr, bolo takmer nemožné. Tradícia sa miešala s exotikou, menšiny s organizáciami, a hladný dav s najedeným. Takto vyzerá skutočná rozmanitosť.

Koniec radu čakajúceho na lístky bol už niekoľko minút po oficiálnom otvorení festivalu v nedohľadne. Lyžice sa rozdávali zásadne medzi 14:00 a 15:00 hod. Ak ste prišli skôr, dobrovoľníci vás odbili. Keď ste meškali, už ste ich nenašli

Desať ku dvadsaťsedem

Počas minulého ročníka festivalu smeli návštevníci vyskúšať každú polievku len raz. Tentokrát mohli hostia použiť svojich desať lístkov v dvadsiatich siedmich stánkoch ľubovoľne. „Premýšľam, že zvyšných päť ochutnávok miniem na afganskú,“ zdôveril sa mi študent Peter. Ostrú polievku nazývanú aš podával Assad Halimi vo vlastnom kroji. Každého ochutnávača častoval otázkou „Aj čili?“. V nemecko-karpatskej rotschi lyžica doslova stála. Sladká šípková s červeným vínom a hruškou mala krásnu červenú farbu a k ďalším polievkam ste ako bonus dostali opečený chlebík, kopček smotany, postrúhaný syr či nadrobno nakrájanú pažítku. Počasie festivalu prialo a najväčší hladoši si urobili piknik na zemi. Organizátori však museli variť aj podávať postojačky. Bolesť nôh na atmosfére nič nezmenila a kuchári rozdávali úsmevy na všetky strany. Kým sa ich veľdiela zohrievali, neváhali sa podeliť s tipmi a trikmi na varenie, zahrať si Scrabble či poradiť so súťažou. Hoci boli recepty zverejnené na stánkoch, najväčšie tajomstvá šéfkuchárov ostali dobre strážené.

Bulharská kuracia polievka s veľkými kúskami mäsa s ryžou.

Bulharská kuracia polievka s veľkými kúskami mäsa s ryžou.

Prišlo nás o dvesto viac

Napriek ubezpečovaniu organizátorov o dostatku jedla, sa polievky míňali prirýchlo. Prvé zmizli halászle od organizácie Oáza a za nimi sa pomaly, ale isto, vytrácali aj ostatné dobroty. „Navarili sme pre tisíc ľudí, prišlo vás však tisícdvesto,“ oznámil naoko smutne organizátor festivalu Ján Hološ. Ešte šťastie, že ich stihla ochutnať porota. Mo Abbas (organizátor Marseillského festivalu o rómskej kultúre), Clement Vergnaud (kuchár reštaurácie Via Roma) a Martina Ondrušová (koordinátorka Medzinárodnej organizácie pre migráciu) spolu s hlasujúcimi návštevníkmi titulovali v závere festivalu víťaza Zlatej lyžice, goralský bryndzový krém poľskej komunity. Tešili sa však všetci rovnako, zrazu bolo úplne nepodstatné, kto vyhral a kto ostal porazený. Zdá sa, že vrchol festivalu Rozmanitosť priniesol naozajstný úspech. V areáli Kasární/Kulturpark sa stratili predsudky aj rasové či jazykové rozdiely. Nič nespája ľudí tak dobre, ako teplé jedlo. Kiežby sa každá vojna dala vyriešiť polievkovým festivalom.

Veronika Samková
Foto: autorka

Nájsť Polievkový festival podľa hladného radu bolo jednoduché.

Nájsť Polievkový festival podľa hladného radu bolo jednoduché.


Tags: , , , , , , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: V Kasárňach polievkou proti vojne
  1. […] V Kasárňach polievkou proti vojne […]

    Komentoval Kultúrna kronika 2013 – To najlepšie z archívu Zajtrajších novín | Zajtrajšie noviny dňa 27.01.2014 o 22:13:47







Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems