Dobré víno musí uspokojiť tri zmysly

| Skutočné príbehy | 3. 6. 2013

Someliér, ako každý iný milovník vína, hľadá v nápoji harmóniu. Chybné víno spoznáte na prvý pohľad, po prvom ovoňaní. Nájsť to dobré je však umenie,“ prezrádza majiteľ vinotéky Villa Cassa Vladimír Čuchran. Poloprofesionálnemu povolaniu someliéra sa venuje sedem rokov a ako sám hovorí, k svojim znalostiam sa predegustoval.

Originálny someliér bol prapôvodne ochutnávač. Koštoval jedlá, ušľachtilé nápoje a mnohokrát mal na starosti aj chod celej domácnosti francúzskej šľachty. V modernom zmysle slova pod pojmom someliér rozumieme odborníka v oblasti vín.

Dva roky vo víne

Kým sa človek takýmto odborníkom stane, absolvuje dvojročný kurz. Tu spoznáva históriu vína, učí sa spôsob jeho výroby, ale aj ako víno rozoznávať a skladovať. Vladimír Čuchran o tom vie svoje: „Je za tým množstvo vzoriek vína, kilá hroznových bobúľ a najmä množstvo návštev u vinárov. Budúci someliéri sa snažia o pochopenie ich životnej filozofie, prechutnania ich vín, porovnávania odrôd, ročníkov a krajín. Kurz vám však nikdy nedá to, čo fľaše praxe. Každý si napokon nájde svojho vínneho favorita. Nemal by však ponúkať to, čo mu chutí, ale na základe určitých indícií odporučiť, čo by mohlo chutiť práve zákazníkovi.“

Harmónia zmyslov

Presný rituál ochutnávania však neexistuje. Víno musí predovšetkým zaujať tri z piatich zmyslov. Najprv si víno v pohári prezriete a zhodnotíte jeho čírosť, farbu, viskozitu, potom ho ovoniate a nakoniec ochutnáte. Správny someliér hľadá súlad týchto zložiek. „Rozpoznať chybné víno je jednoduché. Buď má nesprávnu farbu, nie je čisté a číre, alebo atypicky vonia. Dobré víno však nájdete dvoma zmyslami len ťažko. Stáva sa, že farba aj vôňa sú bezchybné, no chuť akosi nesedí. Správny someliér víno vychutnáva, a teda aj prehĺta. Ak nemáte ,správny deň, myseľ vám poblázni už niekoľko vzoriek. Víno teda trénuje nielen chuťové poháriky, ale aj výdrž,“ popisuje someliér s úsmevom.

Chutí, či nechutí?

Napriek tomu, že Vladimír je veľký milovník vín, na výrobu vlastného by si nikdy netrúfol. Okrem toho, že tento proces je veľmi náročný, nevedel by sa rozhodnúť, aké si vybrať. „Mnoho mojich priateľov má pocit, že mi musia ponúknuť tú najkvalitnejšiu fľašu, akú nájdu. Vína sa však dajú rozdeliť v prvom rade do dvoch kategórii chutí a nechutí. Ak mám okolo seba tých správnych ľudí a príjemnú atmosféru, nezáleží na ročníku či odrode. Vychutnám si akékoľvek víno. V zime preferujem červené, v lete naopak biele a najmä ružové vína ,hovorí someliér.

Svet cez ružové okuliare

Práve na ružové vína je Vladimír Čuchran odborník. Je autorom myšlienky košického festivalu zameraného na tento druh vín s názvom Rosé fest. „Málokto vie, že slovenské ružové vína sú veľmi kvalitné. Výnimočnými ich robí najmä krásna farba, príjemná vôňa a výnimočná ovocná chuť. Toto víno ponúka bezproblémové pitie, za ktorým nemusíte hľadať žiadne komplikované arómy či chute. Je preto ideálnym nápojom na slnečné popoludnie v príjemnej spoločnosti,“ vysvetľuje svoje pohnútky na organizáciu festivalu a dodáva: „Prácu someliéra mám rád práve preto, že pri nej stretávam veľa ľudí, ktorí majú víno skutočne radi. Môžem im teda priblížiť všetky novinky prichádzajúce na trh, vypočuť si ich názor a preferencie. Festival ponúka výbornú možnosť týchto ľudí spojiť a ukázať im, že svet ružových vín priniesol aj tento rok čosi nové a čoraz lepšie.“

Vladimír Čuchran na návšteve vinotéky Château Béla

Ochutnávka kvalitného slovenského ružového vína, napravo Vladimír Čuchran. Foto: archív Vladimíra Čuchrana

Ak máte chuť pozrieť sa na svet cez ružové okuliare, pozývame vás od 30. mája do 30. júna vždy od 17:00 hod. na Košice Rosé fest, ktorý ponúkne ochutnávku jedenástich ružových vín na šiestich rôznych miestach v Košiciach (Villa Cassa, Camelot, Villa Regia, Jazz Club, Med Malina a hotel Doubletree by Hilton). Najviac zastúpenou odrodou bude Cabernet Sauvignon a Frankovka modrá, ale nezabudlo sa ani na Svätovavrinecké, Zweigeltrebe či rosé cuvée. Koštovať sa budú hlavné vína z ročníka 2012, no nájdu sa aj dve vína z ročníka 2011. Organizátori chcú takýmto spôsobom dokázať návštevníkom, že slovenskí vinári sú majstrami v príprave ružových vín, ktoré vydržia vo výbornej kondícii viac než rok. Rosé fest vás určite presvedčí o ich kvalite a vy sa môžete zahrať na nefalšovaného someliéra. Nájdete vo víne harmóniu, ktorú tam hľadá Vladimír Čuchran?


Veronika Samková

študentka masmediálnych štúdií


Tags: , ,

Prečítajte si aj:









pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre ku článku: Dobré víno musí uspokojiť tri zmysly

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.





Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

KRUK Košice T-Systems